• P4 Värmland kollar arbetslösheten

  Många taxichaufförer som är välutbildade påpekar svårigheterna att få jobb inom de yrken som de utbildat sig till. Trots att arbetsmarknaden i dag har en stor brist på bland annat lärare, civilingenjörer och tekniker, sitter många taxichaufförer med mångårig kompetens inom yrkena.

 • P4 Värmland kollar arbetslösheten

  Har 90-talisterna lägre arbetsmoral än tidigare generationer - eller är det bara det historiska gnället på "dagens ungdom" som gör sig gällande? Lars Ivarsson, filosofie doktor i arbetsvetenskap på Karlstads universitet vet hur olika generationer tänker.
  - Det här en generation som uttryckligen säger att vi vill inte anpassa oss efter ett jobb - jobbet får anpassa sig efter oss, säger han.

 • P4 Värmland kollar arbetslösheten

  Att bli arbetslös kan ha förödande konsekvenser. Men när 31-årige Fredrik Lundin från Sunne stod utan jobb fick han möjligheten till en positiv nystart i livet.

  – Först var det jätteskönt att vara arbetslös, men efter ett par dagar kände man att det inte var så glamoröst och kul. Det var en stressande situation och man klättrade på väggarna, säger han.

 • P4 Värmland kollar arbetslösheten

  Ungdomsarbetslösheten har under lång tid varit ett stort problem i Värmland, men i västra Värmland håller man på att bryta trenden. I Arvika minskade ungdomsarbetslösheten mest i länet i oktober i år jämfört med året innan.

 • P4 Värmland kollar arbetslösheten

  En av dem som sitter och tar emot ansökningar från hoppfulla arbetssökande är Lena Hedström, HR-specialist på Stora Enso Skoghall. Hon säger att det tidigare kunde vara mycket ansökningar från folk som inte var behöriga men att det nu har blivit bättre.

 • P4 Värmland kollar arbetslösheten

  Aktivitetsrapporter får positiv kritik från många arbetslösa. Reglerna infördes 1 september och kräver att arbetslösa med a-kassa varje månad måste skicka in en aktivitetsrapport. Införandet har bemötts av hård kritik från både fackligt och politiskt håll men många är även positiva till införandet.

 • P4 Värmland kollar arbetslösheten

  För att få ut fler unga i jobb anordnas den här veckan speeddejting mellan arbetssökande och företag. Det är Swedbank som anordnar det här och Ulrica Junghaga på banken säger att man hinner gå igenom mycket på de ungefär sex minuter man har på sig att göra ett gott intryck.

 • P4 Värmland kollar arbetslösheten

  Arbetsförmedlingen hjälpte Anita Bergström att komma ut på arbetsmarknaden igen. Efter sju år som arbetssökande och en kamp mot en sjukdom som innebar nedsatt arbetsförmåga, fick hon tillslut modet att byta riktning.

 • P4 Värmland kollar arbetslösheten

  Ett intresseväckande personligt brev och ett piggt och energiskt första intryck på intervjun kan ge dig jobb i Värmland. I alla fall om man frågar några arbetsgivare i länet. För Karin Nichols, vd på Note Torsby AB, är engagemang hos personen som söker det allra viktigaste.

 • P4 Värmland kollar arbetslösheten

  När Säfflebördige John Johanssons lillebror Kim började leta jobb som 15-åring tog han hjälp av brorsan. Sedan dess har han aldrig fått nej av en arbetsgivare. Därför har bröderna gett ut boken Guide för unga arbetssökande - skit som fungerar.

 • Vad gör arbetslösheten med oss människor? Hur undviker man att hamna i en depression på grund av arbetslöshet? Vad händer med våra unga när de inte tar sig in på arbetsmarknaden? Vi går i terapi hos psykolog HG Storm.

  - Håll struktur på livet under arbetslösheten så att du inte upprättar ett asocialt liv, säger han.

 • Idag och i morgon får Karlstads niondeklassare besöka gymnasier, för att få veta mer om skolornas utbildningar inför sitt kommande gymnasieval. En av frågorna som togs upp vid niornas besök på Nobelgymnasiet var vilka kurser man ska ha läst för att, efter gymnasiet, kunna läsa på universitet. En av dem som tog emot på Nobelgymnasiet var studievägledare Ylva Kungberg.

 • Jan Reuter är affärsområdeschef inom industri & logistik på Manpower. Han var gäst i Morgonradion för att prata om rekrytering och bemanningsföretagens roll på arbetsmarknaden. Han kom ensam till studion, Nisse följde inte med.

 • P4 Värmland kollar arbetslösheten

  Långtidsarbetslösheten har blivit ett allt större problem för många svenskar som har svårt att komma in på arbetsmarknaden igen. En som varit utan jobb länge är 54-årige Peter Hjelm från Deje. Efter att ha jobbat som bland annat lastbilschaufför blev han arbetslös för sju år sedan. Och sedan dess har han kämpat för att få ett nytt jobb.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista