Ekot i Guantánamo

Ekots reporter Beatrice Janzon besökte basen i Guantánamo. Läs hennes reportage nedan.

Konflikt i P1 har även skildrat förhållandena i Guantanamolägret och dess konsekvenser för den internationella rättsordningen i en rad program, som du hittar .

 • Anställd moppar golvet på CIA:s huvudkontor. Foto: J. Scott Applewhite/TT.

  Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s tortyr av fångar under USA:s krig mot terrorismen var värre än vad som tidigare avslöjats och var inte effektiva för att få fram den information man ville ha. Det och mycket mer avslöjades i en omfattande rapport om övergreppen som senaten offentliggjorde igår. Nu har en het debatt blossat upp bland politiker och andra. Hör Sveriges Radios utsände i New York, Fernando Arias, om de starka reaktionerna i USA. 

 • Hungerstrejken i det amerikanska fånglägret Guantánmao i Kuba har börjat avta, enligt den amerikanska militären. För ett par veckor sedan hungerstrejkade mer än 100 av lägrets 166 fångar. Nu är siffran nere i 61. Ekots utsände Pontus Matsson har har besökt fånglägret.

 • De senaste i raden av hungerstrejker på Guantánamo är nu inne på sin femte månad. 106 av de totalt 166 fångarna deltar i den pågående hungerstrejken och 45 av dem är så undernärda att de tvångsmatas via en slang genom näsan, en metod som fått STARK kritik från bla läkare och människorättsorganisationer. Nu vädjar muslimska ledare i USA om att tvångsmatningen åtminstone inte ska ske under fastemånaden Ramadan som startar nu. Vi hör delar ur den film som tidningen The Guardian publicerade igår där rapparen och skådespelaren Yasiin Bey, mer känd som Mos Def, själv genomgår samma tvångsmatningsprocedur. Yasri Khan, ordförande för Svenska muslimer för Fred och Rättvisa, Cecilia Tengroth, folkrättslig rådgivare på Röda Korset och Anneli Dufva, Sveriges Radios utsända i New York medverkar.

 • Idag är det tio år sedan de första fångarna fördes till den amerikanska basen Guantanamo på Kuba. President Barack Obama har lovat att det kritiserade lägret ska stängas, men än ser det inte ut att vara på väg att hända. Går det överhuvudtaget att stänga fånglägret? Samtal med Roland Poirier Martinsson, Timbro och Magnus Norell, Utrikespolitiska institutet.


  Sveriges Radio har skildrat förhållandena i Guantanamolägret och dess konsekvenser för den internationella rättsordningen i en rad program:

 • Den amerikanska administrationen tror inte längre att det är möjligt att stänga Guantánamolägret. President Barack Obama har tidigare lovat att stänga det hårt kritiserade fånglägret. Men försvarsminister Robert Gates säger nu att möjligheterna att stänga lägret är mycket små.

 • Journalister och människorättsorganisationer vill ha mer öppenhet på Guantánamobasen. USAs försvarsdepartement Pentagon portade nyligen flera journalister från att rapportera därifrån. Vår reporter Beatrice Janzon har besökt basen, men har också intervjuat Carol Rosenberg, en av de som portats.

 • Journalister och människorättsorganisationer anser att öppenheten har minskat på Guantánamobasen, där USA håller terrorfångar fängslade. En dispyt har uppstått mellan flera medieorganisationer och förvarsdepartementet som har portat journalister från militärbasen.

 • Rättsprocessen på Guantánamobasen mot terrorfången Omar Khadr från Kanada får stark internationell kritik. Han var 15 år när han fördes till lägret från Afghanistan, Guantánamos yngsta fånge och den sista västliga kvar i lägret. FN och människorättsorganisationer pressar USA att inte döma det de anser är en barnsoldat. Sveriges Radios reporter Beatrice Janzon har suttit med vid förhandlingar i militärdomstolen på Guantánamobasen.

   

 • Guantanamo

  Rättsprocessen på Guantanamobasen mot terrorfången Omar Khadr från Kanada får stark internationell kritik. Han var 15 år när han fördes till lägret från Afghanistan, Guantanamos yngsta fånge och den sista västliga kvar i lägret.

 • ekot i guantánamo

  På det hårt kritiserade Guantánamolägret på Kuba fortsätter fångar att protestera och hungerstrejka. När Ekots reporter besökte fångläger nummer sex demonstrerade en fånge mitt framför henne.