• Trots hård debatt och kritik mot den svenska underrättelsetjänsten FRA, tror utrikesminister Carl Bildt på ökad förståelse för FRA. Han tror att debatten kan leda till en mer positiv bild av FRA.

 • SVT:s Uppdrag granskning presenterar i sitt program i kväll fler detaljer ur de hemliga dokumenten från den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. De visar att FRA och NSA samarbetat om hackning.

 • Sveriges FRA – Försvarets radioanstalt – är en nyckelpartner till amerikanska NSA i avlyssningen av Ryssland. Detta är nya uppgifter från Edward Snowden som lämnats till SVT:s Uppdrag granskning. 

  Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, anser att det finns en politisk risk med det nära samarbetet.

  Mikael Holmström, journalist och författare, berättar vad svensk FRA-spaning har lett till och varför han inte är förvånad över samarbetet.

 • P1-MORGON TORSDAG 5 DECEMBER
  Hör mer

  Sverige är en nyckelpartner i USA:s spioneri mot Ryssland. Det påstås i de dokument som NSA-avslöjaren Edward Snowden kommit över och som nu publiceras av SVT. I dokumenten beskriver NSA hur svenska FRA förser USA med unika uppgifter om Rysslands politiska ledning. Hör vår Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren, Mikael Holmström, säkerhetspolitisk journalist på Svenska Dagbladet och Ekots försvarsreporter Mats Eriksson.
  Reaktioner från Allan Widman och Peter Rådberg, Folkpartiets respektive Miljöpartiets försvarpolitiska talespersoner. Och Ekots Herman Melzer ger oss de EU-politiska reaktionerna.

 • Har inlett dialog med Sverige.

  Sverige övervakar norsk mobiltrafik. Det hävdar vice ordförande i det norska Stortingets kontroll- och konstitutionsutskott, Michael Tetzschner, i en intervju med norska Dagens Naeringsliv.

 • Studio Ett torsdag 7 november

  I dag var riksdagens försvarsutskott på studiebesök, på det kanske hemligaste av det hemliga i Sverige, Försvarets radioanstalt på Lovön. Anledningen var förstås höstens avslöjanden och debatt om massavlyssningar. Peter Rådberg, Miljöpartiet, Allan Widman, Folkpartiet, David Lindahl, forskningsingenjör på Försvarets Forskningsinstitut i Linköping och Mark Klamberg, universitetslektor i folkrätt vid Uppsala universitet som forskar om bland annat FRA.

 • Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, LIBE, har i dagarna bjudit in FRA:s generaldirektör till en utfrågning i Bryssel. Hearingen handlar om amerikanska NSA:s massövervakning av EU-medborgare, och det var efter att den så kallade Snowden-affären briserade tidigare i år som LIBE-utskottet fick i uppdrag att granska övervakningen.

 • Miljöpartiet kräver en parlamentarisk utredning för att granska hur underrättelsesamarbetet mellan Sverige och andra länder går till. Dessutom vill man att själva kontrollen granskas av hur det hela sköts av FRA och den statliga övervakningsmyndigheten.

 • Den så kallade FRA-lagen som antogs av riksdagen 2008 innebär att Försvarets radioanstalt, FRA, har rätt att avlyssna all data- och telefontrafik som passerar Sveriges gränser, utan någon brottsmisstanke.

 • Regeringen och Socialdemokraterna har nu gjort upp om att även Säpo och Rikskriminalen ska kunna beställa signalspaning från Försvarets radioanstalt, FRA.