• Under tre och ett halvt år har Jenny Sanner Roosqvist varit radions utsända till de nordiska länderna. Massakern på Utöya i Norge och bomben i Oslo kom att dominera hela hennes förordnande. Hör Jennys berättelse om ett terrordåd som avslöjade extrem nationalism i vårt grannland, men som inte gjort nationen öppnare eller mer inkluderande – snarare tvärt om.

 • P1-morgon måndag 22 juli

  På måndagen är det precis två år sedan de fruktansvärda terrordåden i Oslo och på Utöya, då Anders Behring Breivik tog livet av 77 människor. Två år senare är såren fortfarande djupa. Hör Ali Esbati, före detta ordförande för Ung Vänster som var på Utöya den 22:e juli 2011 och Sveriges Radios reporter Christer Fridénsom rapporterade från Norge.

   

  I och med terrordåden blev juristen Geir Lippestad ett känt namn över hela världen. Det var han som försvarade Anders Behring Breivik under rättegången. Nu släpper han en bok om sina erfarenheter under den här tiden. Samtal med Geir Lippestad

   

 • Den norske massmördaren Anders Behring Breivik måste förr eller senare behandlas mer som en vanlig fånge säger hans advokat, Geir Lippestad. Han har på senare tid haft kontakt med Breivik med tanke på den isolering han utsätts för i fängelset.

 • Domen mot Anders Behring Breivik, 21 år i fängelse med möjlighet till förlängning, har stort stöd hos det norska folket. Enligt en undersökning som presenteras av tidningen VG i dag tycker nästan 90 procent att han fick rätt dom och inte förklarades psykiskt sjuk.

 • Ett självklart ämne för dagens ledarskribenter är domen mot Anders Bering Breivik, som igår lästes upp av domaren Wenche Arndtzen i Oslo tingsrätt. Krönikör: Anna Larsson.

 • Domen mot Anders Behring Breivik kommer att förändra rättspsykiatrin. Det står klart efter att rätten valt att bedöma Breivik som tillräknelig, alltså tillräckligt frisk för fängelse.

 • Experter på området försöker bli bättre på att hitta personer som, likt Anders Behring Breivik, utan att det kan kopplas till psykisk sjukdom har kapacitet att genomföra våldsamma gärningar. Marianne Kristiansson vid Rättsmedicinalverket berättar om en komplex mekanism bakom beteendet.

 • Anders Behring Breivik döms till 21 års fängelse, vilket i praktiken kan innebära livstid. Domstolen var enhällig och hade kommit fram till att Breivik är tillräknelig. Rätten menar bland annat att den retorik som använts av Breivik är ett uttryck för politisk högerextremism, inte vanföreställningar. Efter att domen lästs upp var beskedet att ingen av parterna kommer att överklaga.

 • p1-morgon fredag 24 augusti

  På fredag får massmördaren Anders Behring Breivik sin dom. P1-morgon sänder direkt från Oslo. Helena Groll intervjuar Behring Breiviks försvarsadvokat Geir Lippestad.
  Hör även Erik H Sonstelie, pappa till en dotter som överlevde massakern på Utöya, och Knut Magnus Berge, journalist på NRK. Ulf Stridbeck, professor i straffrätt vid Oslo universitet, Björn Ihler, överlevare medverkar också.
  På plats i Oslo finns även vår Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist.

 • I dag, klockan tio, får Anders Behring Breivik sin dom för terrorattentaten i Oslo och på Utöya. Den stora frågan är om tingsrätten i Oslo anser att han är tillräknelig och därmed kan straffas eller om han är psykiskt sjuk och skall vårdas.

  Meningarna går starkt isär bland psykiatriker, men också bland vanliga flanörer på paradgatan Karl Johan i Oslo.

 • I dag fick massmördaren Anders Behring Breivik sin dom i Oslo tingsrätt. Han döms till 21 års fängelse, det hårdaste straff som kan utdömas i Norge. Försvaret önskade just detta utfallet, medan åklagarna hade hävdat att han var psykiskt sjuk vid tiden för dåden och borde dömas till psykvård. Här nedan finns Ekots direktrapportering under dagen. För en sammanfattande text, läs: