• Stockholmspolisen planerar att tredubbla sin insats i förorterna Tensta och Rinkeby, med start i vår. Anledningen är att en grupp på mellan 200 och 300 unga personer hotar hela samhället, säger polisen. Elisabeth Anestad är chef för polisen i Västerort.

 • Chefsåklagaren lägger ner förundersökningen mot den polis som misstänkts för vållande till död. "Det handlar om nödvärn", säger chefsåklagare Eva Finné.

 • Det har gått över två månader sedan starten för de sociala oroligheterna i Stockholmsområdet med bilbränder, stenkastningar och upplopp. Av de hundratals brott som polisanmäldes, har de flesta ärenden skrivits av eller förundersökningarna lagts ner. Reportage av Ramin Farzin.

   

  Efterföljande samtal med Paulina de los Reyes, professor i ekonomisk historia.

   

 • Efter de sociala oroligheterna i Stockholmsområdet i våras har majoriteten av polisanmälningarna nu lagts ned, visar Ekots sammanställning. Av drygt 400 anmälningar om brott som polisen kopplar till oroligheterna, är 90 procent nedlagda.

 • Gatstenar som målas färgglada. Mat, musik och sportarrangemang. En månad efter upploppen hålls ett stort evenemang mot våld i Husby i Norra Stockholm.

 • Svenska och internationella forskare kräver att oroligheterna i Husby ska utredas på samma sätt som efter Göteborgskravallerna 2001.

 • Den polisman som misstänks för vållande till annans död har i förhör erkänt att han sköt ihjäl den 68-årige mannen i Husby. Men han förnekar brott och säger att gjorde det i nödvärn när han angreps.

 • I dag hölls en extrainsatt riksdagsdebatt om den senaste tidens oroligheter i förorterna. Det var Sverigedemokraterna som hade begärt debatten och partiledaren Jimmie Åkesson skyllde händelserna på de andra partiernas invandringspolitik.

 • Det började i Husby med stenkastning och bilbränder. Och när oroligheterna började lägga sig så dök det upp nya rapporter om stenkastning och bränder på flera andra håll i landet. Lysekil, Örebro och Linköping är bara några av platserna. Men samtidigt finns det andra platser som har en historia av kravaller och oroligheter men som i stort sett intte alls inte drabbats av stenkastning eller bränder. Stadsdelen Rosengård i Malmö är en av dem. Hur kommer det sig? Samtal med Thor Isamail, samhällskommunikatör vid Malmö stad.

 • P1-MORGON TISDAG 28 MAJ

  Det som började i Stockholmsförorten Husby förra söndagen och de följande nätterna spred sig till många fler av Stockholms förorter ledde i helgen till bilbränder och stenkastning även på flera andra håll i landet. Bland annat i Linköping, Örebro, Borlänge, Falun, Umeå, Malung och Växjö. I Lysekil fick hemstjänsten flera bilar sönderbrända och polisen tvingades fly från stenkastarna.
  Radio västs reporter Anders Abrahamsson sänder direkt från Lysekil med Anders Buhlin polischef och Lena Fischer, kommunchef.

  Katarina Gunnarsson reporter på Studio Ett har under våren besökt flera av de platser runt om i landet där det brunnit och kastats sten. Bland annat Växjöstadsdelen Araby där det också var oroligt i helgen. Samtal med centerpartisten Per Schöldberg, kommunalråd i Växjö samt Lars Karlsson fältsekreterare som jobbar med unga i Araby.