Berlin - München - Die grosse Wahlreise 2013

Daniel Alling, Sveriges Radios korrespondent i Tyskland, reser med husbil från Berlin till München, för att möta väljare och politiker inför förbundsdagsvalet den 22 september.

 • Angela Merkel och hennes parti CDU blev som väntat stor vinnare i går i valet till Förbundsdagen. Men egen majoritet blev det inte, nu väntar koalitionsförhandlingar. Och den gamla koalitionspartnern liberala FDP fick inte nog med röster för att ta sig in i Förbundsdagen. Dagen efter valet hör vi Daniel Alling, Sveriges Radios Tysklandskorrespondent, Carl Tham, före detta ambassadör i Berlin och Margaret Dotter, kommunpolitiker för CDU i Heidelberg.

 • Studio Ett fredag den 20 september

  På söndag avgörs om Angela Merkel får fortsätta att regera Tyskland i ytterligare fyra år eller om hon kommer att ersättas av sin socialdemokratiske utmanare Peer Steinbrück. Allt fler talar om en bred koalition mellan kristdemokrater och socialdemokrater. Möt Dominik Rzepka, politisk reporter på tv-kanalen ZDF, Maria Wolleh, advokat med svensk-tysk bakgrund och verksam i Svenska handelskammaren i Berlin, Josefine Janert, frilansjournalist, Clemens Räthel, doktorand och Josephine Gäbler som har studerat Skandinavistik på Humboldtuniversitetet. Hör också om kulturens roll i det tyska valet och Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolins möte med Ingo Schulze, en av de mest kända författarna från det tidigare DDR.

  Sändningen fortsätter om det som allt oftare kallas den motvilliga stormakten Tyskland. Vilken betydelse har Tyskland för oss i Sverige? Samtalsgäster är Katrine Kielos, skribent och socialdemokratisk debattör och Anders Ydstedt, Scantech AB, rådgivare åt svenska företag på den tyska marknaden. Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Alice Petrén, om vad de krisdrabbade länderna i södra Europa hoppas av valet. Ralf Fröhlich, vd på kommunikationsbyrån Himmel&Jord, tittar på hur partierna har lyckats eller misslyckats med att övertyga väljarna.

 • 8:06 min

  På söndag drar valhetsen igång på allvar i Tyskland. Då är det val till parlamentet i landets rikaste delstat, Bayern, ett val där det kristdemokratiska partiet som styrt delstaten i över 60 år hoppas få egen majoritet igen. Och Bayern är en delstat som det går bra för, arbetslösheten är extremt låg, och partiet spelar också en stor roll i rikspolitiken där det sitter med i Angela Merkels regering. Bara en vecka kvar till förbundsdagsvalet är förstås också intresset extra stort för valet i Bayern. Daniel Alling har på sin valturne inför det tyska valet hamnat på slutstation, München.

 • Om elva dagar är det val i EU:s mäktigaste och folkrikaste land, Tyskland. Och enligt alla opinionsmätningar kommer den nuvarande förbundskanslern Angela Merkel att vinna en komfortabel seger. Hon har redan styrt Tyskland i åtta år och har med sin lågmälda framtoning vunnit allt större respekt, både bland tyskarna och i omvärlden. Men vilken är hemligheten bakom Merkels framgångar? Vad är det med henne som gör att hon lyckas hålla sig kvar vid makten så länge? Vi hör vår Tysklandskorrespondent Daniel Alling och Svante Weyler, förläggare och Tysklandskännare. 16-timmen.

 • Vår korrespondent Daniel Alling befinner sig just nu på en valrörelseresa i husbil genom landet för spegla stämningen. De senaste dagarna har han åkt genom det före detta Östtyskland. Och även om de delarna långsamt är på väg i fatt påverkar de ekonomiska skillnaderna som fortfarande finns kvar mellan öst och väst valrörelsen. 16-timmen

 • På söndagskvällen möts förbundskansler Angela Merkel, kristdemokraterna, och socialdemokraternas utmanare om kanslerposten Peer Steinbrück i en tv-sänd debatt. Det beskrivs som en av höjdpunkterna i den tyska valrörelsen och Steinbrücks sista chans att ändra på opinionsläget.