• En nyligen avtäckt staty skapar kontrovers i Kroatien. Det är den kroatiske nationalisten Miro Baresic som har förevigats i sten. Här i Sverige är han kanske mest känd som den som mördade Jugoslaviens ambassadör i Stockholm.

 • I EU-kandidatländerna på västra Balkan finns en oro över vad ett eventuellt brittiskt nej i torsdagens folkomröstning skulle kunna innebära för deras möjligheter att gå med i unionen på sikt. För samtidigt som entusiasmen inför ett medlemskap har minskat något de senaste åren hoppas många fortfarande på att i framtiden ingå i den Europeiska unionen.

 • Ny regering.

  Sen den nya regeringen tillträdde i januari har kontrollen över medierna ökat, oppositionella röster har fått svårare att komma till tals och det gör liknelser med den demokratiska tillbakagång som skett i grannlandet Ungern.

 • En fjärdedel av de som söker asyl i Eu är barn, och enligt flera barnrättsorganisationer behövs särskilda insatser för att skydda barn på flykt.

  Hjälporganisationer har under hösten larmat om att allt fler barn syns i flyktingströmmarna genom Europa.

  När nya regler om tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom barn och barnfamiljer infördes i oktober spådde flera organisationer att situationen skulle komma att bli ännu värre.

  Bara under årets första nio månader har mer än 50 000 fler barn sökt asyl i EU än under hela 2014.

 • EU kommer kollapsa om man inte enas om en lösning på flyktingströmmen genom Europa, varnade Sloveniens premiärminister tidigare i veckan. Slovenien har bland annat reagerat med att sätta upp taggtrådsstängsel längs med gränsen till Kroatien. Vår utsände, Stephanie Zakrisson, tog samma resväg som många av de på flykt gör och fann allt från oro och rädsla till glädje och gemenskap i flyktvägens spår.

 • Flyktingar i ett transitläger i Kroatien på väg vidare mot Slovenien. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

  I samband med flyktingkrisen har flera europeiska ledare, bland dem Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnat för att gamla konflikter kan väckas till liv på västra Balkan, om till exempel Tyskland stänger sin gräns för fler asylsökande. I Kroatien som sedan i september slussar tiotusentals människor vidare norrut varje vecka följer man noga utvecklingen i bland annat Sverige och Tyskland men något nytt krig är det få som tror på. Reportage av Johanna Melén.

 • Tusentals människor väntas påbörja sin resa till norra Europa efter att en färjestrejk i Grekland nu avslutats. Samtidigt som flyktingströmmen fortsätter har både Sverige och Tyskland signalerat att gränsen snart är nådd för fler asylsökande.