Foto: SR
Krönikör Nina Björk Foto: sr

Nina Björk om fel lärdomar

4:46 min

Hur låter patriarkatet?

(läs hennes krönika här)

Jag heter Nina Björk. Hur låter patriarkatet? Hur låter det där genussystemet som historikern Yvonne Hirdman har definierat som ett särskiljande av könen och en hierarkisering där det "manliga" placeras över det "kvinnliga"? Ja, det har så klart låtit olika på olika platser och i olika tider, men ibland har det väl i vårt land kunnat låta "Ja, typiskt fruntimmer - såna är de, sådär gör de alltid". Eller i mer formella sammanhang, som när Doris Lessing fick Nobelpriset i litteratur år 2007 med motiveringen "den kvinnliga erfarenhetens epiker". Särskiljandet. Eller kanske har det bara varit tyst - som när nån läsande man får frågan vilken kvinnlig författare som är hans favorit.

Och nu har jag börjat tänka så här: vad är vitsen med att vi feminister börjar låta på samma sätt - fast vi byter ut "fruntimmer" mot "gubbar"? "Ja, typiskt gubbar sådär gör de alltid, mansplainar och mansspreadar sina ben". Eller att vi säger att när en man får Nobelpriset i litteratur så är det ointressant för oss kvinnor, han är ju en gubbe och talar därför bara till män, i år så kallade "Dylanmän".

Jag hörde Liv Strömqvist tala om det här i podcasten Lilla Drevet och jag tänkte att nej, skulle vi inte ta och lära oss av de så kallade gubbarnas misstag istället för att upprepa dem? Ska vi inte ta och sluta med detta särskiljande och denna hierarkisering? Strömqvist citerade journalisten Tara Moshizi som i tv-programmet Babels diskussion om årets Nobelpris hade sagt: "Det finns ingen Dylanlåt för nåt tillfälle i livet om man som jag är en brunhyad kvinna född på 80-talet". Strömqvist tyckte att det var uttryck för en sorglig konstsyn, där olika sociala konstruktioner - kön, hudfärg- ses som "isolerade kärl som bara kan kommunicera med sina exakta likar, en kvinna kan bara skriva om och förstå och läsa andra kvinnor, en brunhyad kan bara läsa en annan brunhyad och en författare född på 80-talet kan bara skriva för en annan född på 80-talet, kanske också en författare", som Strömqvist uttryckte det.

Svenska akademiens motivering till årets Nobelpris i litteratur innehöll inte någon formulering om "den manliga erfarenhetens poet", men om den hade gjort det - hade det varit ett framsteg? Man hade ju i så fall indirekt sagt att mannen inte bara är "människan" i allmänhet utan att han faktiskt också har ett kön. Men nej, det hade inte varit ett framsteg. Det hade varit en eftergift åt tanken att erfarenheter i litterär form inte kan delas av alla. Problemet är inte att mannen gjort anspråk på att vara människan i allmänhet, problemet är att kvinnor inte har tillåtits göra det samma. Eller icke västerländska författare.

För det är väl ändå människan, den hela människan, som är vårt mål? I så fall bör vi inte ägna vår feministiska intellektuella energi åt att fundera på vad som är manligt respektive kvinnligt beteende eller skrivande - strunt samma! Om den hela människan är vårt mål bör vi inte värdera utifrån en könad ram, där 'manligt' för feminister betyder dåligt och 'kvinnligt' betyder bra.

Visst finns det mängder av tillfällen där vi inte kan bortse från kön - diskriminering, lönesättning, sexuell utsatthet och så vidare - men det är skillnad på att reagera på sådana fenomen och att själva aktivt använda begreppen manligt respektive kvinnligt som grund för vår egen världsbild.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista