• 4 MAJ 2012

  Italien är fullt av modemärken som blivit världsberömda – Pucci, Gucci, Fendi, Missoni, Armani, Versace, Valentino, Dolce & Gabbana, Prada, och många fler än så. Men hur gick denna, förhållandevis snabba, resa mot den moderna modetoppen till? Det ska vi undersöka i STIL som under ett par veckor sätter Italien i fokus. Vi har varit i Milano och Venedig där vi besökt tygpalats och träffat modeskapare, skomakare, smyckesdesigners och formgivare av modetidningar.

 • 10 FEBRUARI 2012

  Förra veckan var det modevecka i Stockholm, vilket var början på de internationella modeveckorna, som nu är i full gång. Och som vanligt finns modejournalister på plats för att rapportera, recensera och analysera – är plaggen konventionella? Kommersiella? Eller konstnärligt intressanta? Men när vi själva står i butiken och ska välja vilka kläder vi ska köpa är det, ofta, en helt annan fråga vi vill ha besvarad, nämligen – är det fint eller fult? I veckans STIL luftar vi frågan om det är någon skillnad mellan män och kvinnors syn på vad som är snyggt.

 • 20 JANUARI

  STIL firar fem år och i veckans STIL Special fortsätter vi att gräva i vårt digra arkiv. I första delen utgick vi från couture, den här veckan har programmet rubriken ”Karaktärer”.

 • 13 JANUARI 2012

  STIL i P1 har sedan starten våren 2007 gjort över 200 program med mode i fokus. Varje vecka har vi berättat historier om både människor och fenomen som påverkat vår stil genom tiderna, på olika vis. Vi har nystat i trådar som lett oss in i romaner, konstverk, musik och affärsliv och därigenom visat att mode alltid varit ständigt närvarande i vår vardag. I STIL Special har vi samlat ihop några av de många reportage som varje program innehåller. Den första delen, av två, har vi kallat för ”Couture”.

 • Nu, när det lackar mot jul, ska vi ägna rödstrumpan lite extra uppmärksamhet. I veckans STIL tar vi en titt på den ”fula feministen”, klädd i säck och aska och utan smink. En vanföreställning som är segare än både kola och knäck. Och den är försåtlig, halare än julbordets ål, då den fått många – inte minst unga kvinnor– att anse att feminism, ja det är något som står i motsättning till flärd och mode. Men ett alltför stort modeintresse är heller inte bra att ha som kvinna. Varför är det så? Ja, det berättar vi om i programmet.

 • Vit, vitare, vitast. Varför är vi så besatta av vitt, på vintern, och självklart säger: ”klart att julen måste vara vit”? Vi yrar om snöbollar, snögubbar och Snövit och suckar längtansfullt: ”jamen, det blir ju så mycket ljusare med snö på vintern”. Denna längtan efter det ljusa – och vita – har även fått många av oss att måla våra hem i vitt och säga att det blir ju så ”fräscht”. I veckans STIL tar vi en titt bakåt i tiden för att se vem som egentligen började med vitt, inom både mode och inredning, och varför.

 • Flygvärdinnans arbete framställdes länge som enormt glamoröst och eftersträvansvärt. ”Rymdålderns jetflickor har hela klotet till arbetsfält och fritidsplats. De har våning i Rom och stående hotellrum i Rio. De jagar storvilt i Afrika”, som man kunde läsa i Vecko Journalen 1964. Med flygvärdinnan hamrades bilden av en modern och avundsvärd kvinna ­in i vårt medvetande.  För henne låg, till skillnad från de flesta andra, världen öppen. Flygvärdinnan fungerade även som en sorts kuttersmycke för flygbolagen, förutom alla sina andra arbetsuppgifter. Deras dräkter blev viktiga instrument i marknadsföringen. I veckans STIL tittar vi närmare på flygvärdinnans kläder genom tiderna.

 • Filmen Frukost på Tiffany’s, eller Breakfast at Tiffany’s som den engelska titeln lyder, firar denna höst femtio år. Den femte oktober 1961 hade den amerikansk premiär, till Sverige kom den i december samma år. Den upphöjde inte bara huvudrollsinnehavaren Audrey Hepburn till en av världens mest slitstarka stilikoner, i rollen som Holly Golightly. Den kom även att för alltid förändra sättet kvinnor skildrades på film. För första gången fick man se en modern ung kvinna som vägrade att anpassa sig till rådande normer i tiden – utan att straffas.

 • Denna vecka när bokmässan i Göteborg är i full gång och fylld med författare och läsare ska vi ägna oss åt en kvinna som lanserade vad som kom att kallas för en ”intellektuell” look – Juliette Gréco (1927–)För denna franska sångerska har fått mången kvinna att vilja sticka en bok under armen och se svår ut – klädd i svart. Juliette Gréco kom att förkroppsliga en efterlängtad frihet, individualism och upprorisk stil efter andra världskrigets slut i Frankrike. Hon var snygg, smart och kunde säga ifrån på skarpen. Dessutom var hon kompis med Jean-Paul Sartre, Boris Vian och Albert Camus.

 • 16 SEPTEMBER 2011

  Hur ska cykelkläder egentligen se ut? I veckans STIL ger vi oss ut bland cyklar, och modet som har följt i dess hjulspår. Redan med det sena 1800-talets velocipeder kom råd om lämplig klädsel vid framfart med detta nya transportmedel. För vad ska man ha på sig när man cyklar? Det är en frågeställning som är lika aktuell nu, som då. I veckans program tar vi en titt på hur cykelklädsel faktiskt satte skjuts på modet, inte minst för kvinnor.

 • 9 SEPTEMBER 2011

  Rutiga flanellskjortor, skitigt hår och grova kängor. Distade gitarrer, skevt ljudande harmonier, mumlande sångstil och texter om frustration och tonårsångest. I veckans STIL tar vi en titt på den musikstil som kom att sorteras in under rubriken ”grunge” och som – lite oväntat – kom att påverka modet, med början för ganska exakt 20 år sedan. Den 24 september 1991 släppte nämligen Nirvana sitt album, Nevermind. På den fanns singeln Smells like teen spirit, som blev en sorts global hymn som omfamnades av en hel generation.

 • 26 AUGUSTI 2011

  Höstsäsongens första STIL ägnar vi åt en doldis som har styrt och ställt och hjälpt – och ibland stjälpt – mången modeskapare genom åren. Ja, ingen av oss – oavsett yrke – går fri från vad denna powerperson i våra liv anser, inte minst om vad vi har på oss. Vi talar naturligtvis om mamma. Är hon månne modevärldens allra mesta makthavare?

 • 24 JUNI 2011

  Hur kommer sig att så många av oss – ofta oberoende av både ålder och yrke – sätter på oss shorts och sandaler och spänner fast en bananväska runt magen så fort semestern börjar? På stranden, som i storstaden. Varför klär vi oss idag så... tja, annorlunda, under sommaren? I säsongens sista STIL tar vi en titt på hur semestermodet egentligen har växt fram.

 • 17 JUNI 2011

  I veckans STIL reser redaktionen till Gotland för att besöka tre kreativa personer som alla har valt att flytta till ön för att slippa kompromissa med sitt skapande.

 • 22 APRIL 2011

  Denna påskhelg – då många av oss njutningsfullt smäller i oss ägg, lax och godis – ska vi ägna oss åt mode och mat. Men inte i sammanhanget anorexi, bulimi eller vilket BMI som är bäst. Istället ska vi ta en titt på varför raffinerade rätter så sällan uppskattas av trendsättande modedesigner, eller blir ”inne” och överallt förekommande i moderiktiga sammanhang. Varför är det snarare motsatsen som gäller?