Örebro - Fotboll

Tar betalt vid fotbollsbevakning

1:35 min

Nu har polisen i Örebro bestämt sig. De kommer att ta betalt av ÖSK fotboll vid bevakning av vissa matcher. Men vilka matcher det blir är inte klart än, enligt polisens informationschef Torbjörn Carlson.

– Ja, det törs jag inte svara dig på för att det här blir ju prövat i varje enskilt fall, om vi anser oss nödgade att debitera inför eventuella matcher, säger Torbjörn Carlson, polisens informationschef.

Måste finnas på arenan
Efter en tvist mellan Örgryte fotboll och polisen i Göteborg kom slutligen en kammarrättsdom i Februari 2011. Domen gav polisen rätt att ut en avgift av bolagsdrivna fotbollsklubbar vid bevakning av matcher.

Nu har även Örebropolisen bestämt sig för att ta ut avgifter vid så kallade riskmatcher, då de även måste finnas på arenan. Men hur vet man vilken match som innebär en risk och behöver extra polisiära resurser.

– Man tittar ju på like olika kriterier som vilken veckodag det är och vilken historik som finns mellan klubbarna och sedan beror det på hur man ligger i serien också, det är lite sådana saker som det tas hänsyn till när man gör en bedömning, säger Bosse Österberg, supporterpolis i Örebro.

Frågan är vad polisen tänker om kostnaderna.

– Storleken på det här är inte astronomisk på något sätt. Det handlar inte om att vi ska debitera hela kostnaden för den polisiära insatsen, säger Torbjörn Carlson.

Ska inte påverka biljettpriset
Det finns ännu inget avtal mellan ÖSK fotboll och polisen, men ÖSK: s VD Jan Karlsson menar att en låg avgift för en ökad trygghet är godtagbar.

– Små summor kan vi köpa om det innebär en ökad trygghet, det är självklart.

Skulle det kunna påverka priserna på biljetterna?

– Nej, det tror jag inte, det kommer vi självklart jobba för att det så inte ska bli, avslutar Jan Karlsson.

Jaber Fawaz

jaber.fawaz@sr.se
019-19 20 39

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista