Ordkrångelordboken

Professor Jan Strid ordkrånglar med oss varje tisdagmorgon efter klockan åtta. Här hittar du hela vårt krångliga arkiv.

 • ORDKRÅNGEL

  I årets sista Ordkrångel redde Jan Strid ut begreppet ämlig, icke ett östgötsk uttryck från början som diskuterats. Här i Östergötland hette det istället ömlig.
  Detta har i sin tur sitt ursprung i diftongen ao. Ordet öm hette alltså aom från början. I större delar av landet blev detta aom till öm, utom i Dalarna, där det blev äm - ämlig

  Hur har detta ämlig sedan spridits till resten av landet? Jo, enligt Jan Strid via de två dalmasarna Charlie Norman och Putte Wickman och deras duett "Två masar i stan".

 • ORDKRÅNGEL

  "Den här tillsynes enkla frågan rymmer djup som man inte anar". Ja så säger vår språkprofessor Jan Strid om Sonjas och Mikaels fråga: de undrar helt enkelt var ordet larvig kommer ifrån.

  Det visar sig till exempel att larv är ett ord som finns i flera olika betydelser, varav en faktiskt okänd för självaste herr Strid, men till syvende och sist är det ändå ett rörligt S som spökar.

 • ordkrångel

  Vår språkprofessor Jan Strid reder idag ut begreppen åt två lyssnare, som skickat in liknande frågor. I det ena fallet rör det sig om ortsnamn som slutar på stavelsen - rum, och i det andra fallet om ortsnamn som slutar på -lösa, som Ringarum och Normlösa för att ta två östgötska exempel.

 • Ordkrångel

  Dagens två ord vållade Jan Strid. Ordet galimatias var svår att få fram en klar förklaring till och cykelmoj var inget ord som vår språkprofessor använt så mycket.

 • ORDKRÅNGEL

  Gull i Linköping får pluspoäng av vår språkprofessor Jan Strid för sin fråga. Han kallar ordet en "raritet som är mycket spännande".
  Det handlar om ordet urken som Gulls mamma brukade använda när hon kände sig lite trött och frusen.
  Enligt Jan kan urken härledas till det gamla verbet värka.

 • ordkrångel

  Idag reder vår språkprofessor Jan Strid ut var namnet Ryckelsby kommer ifrån. Det är Håkan Karlsson som bor i denna by i södra Östergötland som är nyfiken på att få veta vad namnet kan betyda.

  Och enligt ortsnamnsexperten Torsten Andersson utgår man i det här fallet ifrån hur terrängen ser ut. Ryckelsby ligger på en förhöjning, och det fornsvenska ordet "ryckel" syftar på någon form av höjd.

 • Tapet i taket

  Hur jobbar en designer?
  I Tapet i taket bjöd vi idag in designern Peter Mäkelä som fick berätta om processen från ide' till produkt. Han är verksam i Norrköping och har bland annat designat flera mönsterkollektioner, mattor och möbler. 

  Att vara designer handlar långt ifrån bara om att befinna sig i en kreativ skapandeprocess, för att ideérna ska bli verklighet måste också lämpliga samarbetspartnes och tillverkare hittas.

 • Ordkrångel

  Handen på hjärtat: De flesta av oss har väl någon gång i livet pallat äpplen.
  Det har även vår språkprofessor Jan Strid som minns glada stunder under pojkåren då han smög in i någon trädgård för att ta sig ett äpple.
  Men var kommer det där palla egentligen ifrån undrar veckans frågeställare. Jan reder ut och kommer då bland annat in på förbrytarspråket.

 • Ordkrångel

  Inte sällan dyker våra fingrar upp i olika uttryck: det är långa fingrar, fingrar i kakburkar och så det där med att ha ett "finger med i spelet", och det är just det uttrycket Jan tar sig an denna vecka. 

 • 9 oktober 2012

  När Harriet har använt ordet lyngigt på sina sykurser är det ingen som har förstått vad hon menar, så därför vill hon nu veta var ordet kommer ifrån.
  Vår språkprofessor Jan Strid berättar att man redan så tidigt som 1727 kan hitta ordet i litteraturen och att det inte bara kan användas i samband med tyg utan man kan även lägga rep i lyngjor.

 • 2 oktober 2012

  I Linköping finns en gata vid namn Konsistoriegatan, var kommer detta konsistorie ifrån? Det undrar Peter som säger sig ha hört att det ska ha med något kyrkligt ämbete att göra.
  Visst är det så, bekräftar vår språkprofessor Jan Strid: konsistorium är nämligen den gamla benämningen på domkapitlet.

  Förutom detta spörsmål reder Jan idag även ut begreppet "sanningen i ett nötskal"

 • 25 september 2012

  Den här veckan undrar Bosse över uttrycket att vara "topp tunnor rasande".
  Han får inte riktigt ihop det: varför topp och varför tunnor, undrar han.
  Att "topp" är ett förstärkningsord, det står klart enligt professor Strid men det där med "tunnor"...det är lite knivigare det. 

 • 18 september 2012
  "Det spörs"
  5:14 min

  -Hur blir vädret idag månne?
  -Ja, det spörs!
  Idag reder Jan Strid ut begreppet "Det spörs", som betyder ungefär: ja det är frågan det.
  Spörs kommer från ordet spörja, som betyder fråga och Jan berättar även att man kan härleda spörja ännu längre bak i tiden...till jägartiden, då det hela började med ordet spår.

 • 11 september 2012

  Idag undrar en av våra lyssnare varför man använder ordet stolpskott om någon som på något vis är klantig.

  Och så passar vi på att be professor Jan Strid att reda ut var ordet fisförnäm kommer ifrån. Det gjorde han så gärna, och bjöd på några bonusmeningar om just fisen!

 • 4 september

  Språkprofessor Jan Strid berättar idag om hur han följde namnen på orter och platser och på så vis kunde påvisa att det i historien legat sjöar på platser där ingen tidigare trott.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista