• 16 juni 2011

  Hur arg ska man bli när ens tonåring kommer hem stupfull tre kvällar i rad under studentveckan?

  Hör det liksom till, eller är det läge för husarrest och indragen månadspeng?

  Och är det ok att bjuda sina tonåringar på lite vin hemma, för att alkoholdebuten ska ske "under kontrollerade former"?
  Eller att rentav köpa ut till den som är minderårig, för att undvika att det dricks "fulsprit"?

  Familjeakuten vänder sig idag till alla studentföräldrar! Och panelen säger nej till all föräldarinblandning:
   

  Malin på bilden här bredvid tar studenten nu i vår och intygar att det verkar allmänt accepterat från vuxenvärlden att det förekommer mycket alkohol i samband med studenten.

  Men hon är glad att hon har en så bra relation med sina föräldrar.

  I panelen: Sari Asa Nicolaisen och Anders Dahl.

 • Torsdag 9 juni

  Två arbetande föräldrar och två barn som har sommarlov. Det är en utmaning som kräver disciplin och att man enas om regler. Hur mycket frihet skall man få som barn och vad skall man hjälpa till med hemma för att få pengar till olika aktiviteter?

  Våra experter Sari Asa Nicolaisen och Anders Dahl diskuterar aktuella ämnen.


 • 19 maj 2011

  Efter att vi i förra veckans Familjeakut träffat 18-åriga "Patricia" som går på särgymnsiet i Linköping och är lätt funktionsnedsatt fortsätter vi idag att prata om frågor som rör unga funktionshindrade.

  Sari:
  Tänk att vilja springa UT ur huset/lägenheten och så sitter man i rullstol. Hur ska man då rulla ut???

  Hur släpper man taget som förälder så att man inte blir för omhuldande och orolig?

  Och hur går det med längtan efter en familj nör man är 16 år och sitter i rullstol, kanske med en CP-skada?

  Möt våra experter: Sari Asa Nicolaisen och Anders Dahl.

  Hör hela intervjun med Patricia från förra veckan:

 • 12 maj 2011

  I Familjeakuten pratar Lotta idag med "Patricia", som går första året på Särgymnasiet på Berzeliusskolan i Linköping. Hon berättar hon om sin vardag, om hur det är att inte vara som alla andra och om att bli mobbad.

  – Jag känner mig jätteannorlunda, men jag försöker att inte tänka på det, men det är ju inte så bra det heller.

  Och det är inte alltid som omgivningen tar sig tid för henne, tycker hon.

  Man tänker långsammare och tar tid på sig, och det är jobbigt för andra som väntar på ett svar. De vill ha svar snabbt så att de kan fortsätta konversationen.
  Jag vill lyssna färdigt och svara färdigt på frågorna, men det är inte aktuellt för dem.

  Patricia berättar också vilka problem hon ställs inför. En vardaglig sak som att gå och handla är t ex en alltför komplicerad uppgift.

  – Det är inte aktuellt. Glöm bort det! Det är när det blir flera moment som jag liksom stannar upp. Tänk dig att gå dit själv, och ingen är där. Man vågar inte fråga heller.

 • 5 maj 2011

  Hur får man med sig en släkting som man misstänker börjar bli dement till doktorn om personen i fråga inte vill? I fallet vi diskuterar idag handlar det om en svärmor som på sistone "har börjat prata om konstiga, osammanhängande saker som helt uppenbart inte har med verkligheten att göra".

  Sonen och maken vill inte se problemet, tycker svärdottern, som nu  undrar hur hon ska göra

  Sari Asa Nicolaisen och Anders Dahl resonerar om saken.

  Och Sari påminner också om filmen: En sång om Martin med Viveka Sehldahl och Sven Wollter.

 • Familjeakuten 28 april 2011

  Sommaren närmar sig. Semesteransökningar ska vara inne både på jobb och fritis. Och alla runt omkring en börjar prata resmål och jämföra semesterplaner.

  Och det behövs ju också just en del planering och framförhållning. Och hur blir det i en familj där föäldrarna är skilda och den ena vill vara ute i god tid och den andre har svårt att bestämma när han ska var ledig och ändrar sig med kort varsel.

  Det är dagens tema i Familjeakuten.
  Sari Asa Nicolaisen och Anders Dahl resonerar och ger goda råd.

 • 21 april 2011

  Familjeakuten med Sari Asa Nicolaisen och Anders Dahl.

  Efter de senaste veckornas gängbråk och misshandelsfall i Linköping ställer vi oss frågan vad det är som gör att killar i högre utsträckning än tjejer lockas till gäng av olika slag.

  En av anledningarna tror Sari och Anders är att för killar är det ok att ha en given ledare och någon att se upp till, medan det för tjejer inte på samma sätt finns plats för någon att sticka ut eller vara bäst. Där är konkurrensen större, helt enkelt.

  Vi funderar också över varför en del gäng spårar ur och hamnar i kriminalitet.

 • 14 april 2011

  Två adopterade döttrar är helt olika när det gäller att söka sitt kulturella ursprung i Vietnam. Den ensamstående mamman har planerat att resa till Vietnam nu i sommar men nu vill inte 16-åringen följa med. Mamman vill att dottern tar chansen, rätt eller fel?

 • Familjeakuten

  Vad gör man när man fastnat i "renoveringsträsket" och inte kommer någonstans? Det kostar pengar, tar tid, man har aldrig tid för varandra och fastnar - alltsom oftast - i stereotypa könsroller där han snickrar och hon tvättar och lagar mat.

  Varför blir det så? Och hur tar man sig ur det med tålamodet, humöret och relationen i behåll?

  Och vem är det hypermoderna, tipptopprenoverade hemmet till för? Oss själva, eller är det ett sätt att imponera på omgivningen?

  Sari Asa Nicolaisen och Anders Dahl funderar och ger goda råd.

  * Gör upp någon form av avtal innan där det framgår hur lång tid det får ta och vem som gör vad.
  * Ta chansen att lära dig nya grejer. Hjälps åt!
  * Gilla läget! Det behöver inte vara tipptopp i huset eller lägenheten med en gång. Det tar tid att renovera. Det går utmärkt att bjuda hem släkt och vänner även om dammet ligger tätt och listerna hänger på sned.

 • 24 mars 2011

  Idag diskuterar terapeuterna Sari Asa Nicolaisen och Anders Dahl adhd. En frågeställare undrar över sin 10-årige son, som har svårt att koncentrera sig, framför allt hemma, och blir oproportionerligt arg för småsaker.

  Har han adhd?
  Vart vänder man sig för att få veta mer?
  Och är det någon idé att göra s k självtester på nätet? Är de att lita på?

  Anders tipsar om boken Stigmatiserad istället för diagnostiserad av Federico Leal, som diagnostiserades med ADHD som vuxen.

  Sari tipsar om att beställa hem Socialstyrelsens rapport om adhd via nätet.

 • Torsdag 17 mars 2011

  Två frågor hann vi med i Familjeakuten idag med Anders Dahl och Sari Asa Nicolaisen:

  Först handlade det om en mamma som funderade över sin 10-åring, som ofta vänder sig inåt och säger att "det inte är nåt" fast föräldrarna märker att hon är ledsen. Är det början på en tidig pubertet? Och hur kan hon hjälpa sin dotter.

  Erbjud ditt öra, säger Sari och Anders, och säg att du finns där och är beredd att lyssna och hjälpa om och när flickan vill. Glöm inte heller bort att umgås bara med henne. Sätt av tid för det!

  I bokväg föreslog Anders:
  "Utvecklingspsykologi" av Philip Hwang & Björn Nilsson
  och
  "Älskade förbannade tonåring" av Birgitta Kimber och Virginia Molgaard

  Sari föreslog:
  "Att sätta gränser" av Bengt Grandelius

  Den andra frågan handlade om en kvinna som närmar sig 50 och blir förskräckt när hon ser sig i spegeln och inte känner igen sig. Hon tycker frågan är "lite pinsam" men tycker att det är riktigt jobbigt att bli gråare och gråare, mindre sedd, och liksom falna.

  Sari uppmuntrar till att alltid vara sig själv. Klä sig som man vill. Färga håret bara om man har lust och inte känna något tvång att få bort de grå hårstråna.
  – Det ÄR jobbigt att bli osynlig, säger hon.

  Och Anders påminner om att nu väntar en period med helt säkert sex - utan rädsla för att bli gravid. – Se det som en värdefull frihet, säger han.

 • Torsdag 10 mars 2011

  Anonym lyssnare berättar:
  "Jag mår dåligt för jag har kunskap om en otrohet som har pågått länge. En mycket ytligt bekant berättade för mig om detta förhållande och att hon ännu inte tagit steget och berätta för sin man, trots att det gått lång tid. Jag känner inte honom men känner mig liksom skyldig av att veta detta. Ska jag höra av mig  till honom och berätta vad jag vet? Gör jag då rätt eller fel? Henne har jag egentligen ingen relation till heller." 

 • 10 mars 2011

  I Familjeakuten frågar en tvillingpappa till två 15-åringar (en kille och en tjej) hur mycket kontroll man faktiskt bör ha över vad ens tonåringar gör.

  Ska man bli vän med dem på nätet?
  Är det OK att installera en "övervaknings-GPS" i deras mobiler? T ex.

  I programmet idag frågar vi oss - apropå detta - om det stämmer att de allra flesta barn och ungdomar faktiskt vill att mamma och pappa frågar, tjatar och kollar - för att känna att någon bryr sig om en.

 • 3 mars 2011

  I Familjeakuten tar panelen idag upp en fråga från en mamma som har en 6 månaders bebis hemma. Nu ska pappan vara föräldraledig en period och mamman har fått ett erbjudande om jobb i USA på tre månader.

  Är hon egoistisk om hon åker? Eller ska hon ta chansen till ett kliv i karriären? Kan barnet ta skada och bli "deprimerat"?

  Sari Asa Nicolaisen och Anders Dahl diskuterar.

  "För en man hade det här inte varit nåt problem", säger Anders Dahl.
  "Jag skulle aldrig vara borta så länge från mitt barn", säger Sari Asa Nicolaisen.

 • 24 februari 2011

  Signaturen "Linda" upptäcker att hon är gravid strax efter att hon separerat från sin sambo. Hon vill gärna ha barnet, men den blivande pappan tycker att de båda redan klippt banden och vill att hon gör abort.

  Ska hon försöka övertala honom att ta sitt föräldraansvar? Kan de rentav försöka på nytt?

  Eller, om hon väljer att ensam föda barnet, är det rätt att fatta ett sådant beslut när man vet att uppväxten för barnet kommer att bli med bara en förälder?

  Sari Asa Nicolaisen och Anders Dahl svarar på knepiga frågor och relationer och uppfostran i Familjeakuten.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista