• 19 maj 2011

    Idag får Lana (äntligen!) lära sig att göra hembakade wienerbröd. Märhta erkänner att det är svårt att få dem lika frasiga som de konditoribakade, men nog så smarriga blir de!

    Och som vanligt bjuder Märtha Jonsson på gamla husmorsknep:

    Och för oss andra, som är mer eller mindre amatörer i köket, är ju inte alla moment helt självklara...

    Receptet hittar du här nedan:

  • 12 maj 2011

    Namnet har hon hittat på själv, efter att hon bytt till sig receptet av Tyra i Handelsboden i Gamla Linköping en gång. Och hantverkskakorna är enkla, hälsar Märtha. Bara att blanda degen och klicka ut den i mandelmusselformar!

    Ett par praktiska tips först...

    I sina köksförråd har Märtha t ex en hel hink med diverse kakformar, bl a de mandelmusselformar hon använder idag. Det är för övrig inte mycket Märtha saknar i sitt kök efter många år i matlagningens tjänst...

    Receptet här nedan.

  • 5 maj 2011

    Bröd som håller i 2-3 veckor utan mögla och som bara blir godare och godare ju längre det ligger, det är vad Märtha Jonsson bjuder på idag.

    Det handlar om ett riktigt surdegsbröd som tar flera dagar att göra men som enligt Märtha är väl värt besväret. Dessutom går det att koka på spisen om man skulle vilja göra det!

    Och Lana Brunell tar förstås reda på hur man lyckas på bästa sätt. Och hur brödskivorna avnjuts bäst!

  • 21 april 2011

    Märtha Jonsson inspirerar oss till en färg- och smakrik påsk tillsammans med reporter Lana Brunell.

    Idag bjuds både läckra dekorationer och ätbara godbitar. Och vi får dessutom lära oss att piffa till gammal vissen dill!

    Recept på äggtoddy, krabbfisktårta och påskbakelse hittar du nedan.

  • 7 april 2011

    Ett snitsigt mönster på den enkla kladdkakan gör den till Det lilla extra.

    Idag bjuder Märtha Jonsson på två varianter av sin kladdkaka. Den ena extra kladdig, eftersom den har ett extra lager choklad som topping.

    Receptet hittar du här nedan.

  • 24 mars 2011

    Mycket grädde är det i Märthas våfflor - både i smeten och som serveringstillbehör. Och fraset får hon till genom att tillsätta isande kallt vatten (eller snö!) i smeten.

    Lana Brunell får veta att det bara serveras våfflor på Klefstad gård när det är Vårfrudagen (25 mars), för Märtha håller hårt på traditionerna.

    I receptet när nedanför får du också förslag på några ovanliga våffeltillbehör!

  • Torsdag 17 mars 2011

    Märtha Jonsson på Klefstad gård tipsar ju på tordagsmorgnarn om allt möjligt som har med mat att göra. Idag gjorde hon bordsdekorationer av bla röd och gul lök. Märtha skar ut blommor av lökarna. Här kan du se hur fina de blev.
    Lana Brunell var reporter.

  • 10 mars 2011

    Några gamla övergivna bananer i en fruktkorg är t ex inget som hamnar i komposten hemma hos Märtha. Icke sa Nicke!

    Då svänger hon ihop en banankaka istället.

    Här, under , hittar du fler tips från Märtha.

  • 3 mars 2011

    Varje fastlagssöndag brukar Märtha Jonsson tokbaka semlor, och så får släkt och vänner komma på besök och äta hur mycket de vill! Tänk dig själv! En sån fest!

    Nu behöver man ju inte baka 50 stycken åt gången, som Märtha, men några tips om hur de blir extra smaskiga är ju aldrig fel. Som hur de ska gräddas och fyllas och, framför allt, ätas. För där finns det många regler... Lana Brunell har träffat Märtha på Klefstad gård.

  • 17 februari 2011

    Märtha Jonsson på Klefstad gård är tillbaka i Go'morron Östergötland!

    Idag får vi tips om hur man får till den sista piffen på vardags- eller festbordet.

    – Halva måltiden är ögats fägnad, säger Märta.

    Och det är inte så krångligt som det låter att fixa till några dekorationsrosor av äppelskal och apelsinskal!

  • T o m programledaren, som avskyr degkladd, klarar av den här degen! Har provat saffranslängderna som Märta bakade förra veckan. Idag trillar Märta bullar i alla möjliga former av samma deg.

  • På söndag är det 2:a advent och Märta Jonsson på Klefstad Gård rekommenderar två väldigt enkla kakor att baka till dess. Kokostoppar som är glutenfria och rågkakor som är äggfria.

    Och här är recepten:

    Kokoskakor (glutenfria)
    Ugn 200 grader
    250 g kokos
    2 ägg
    50 g smör
    1 3/4 dl socker

    Rör ägg och socker. Smält smöret och rör ihop med äggsmeten. Rör sist i kokos och låt smeten stå och svälla en stund. Klicka ut på bakplåtspappet och sätt in i mitten av ugnen. De ska bli sega.

    Rågsiktskakor

    Ugn 175-180 grader
    1dl socker
    2 2/3 dl vetemjöl
    2 2/3 dl rågsikt
    1 tsk bakpulver
    1dl socker
    200 g rumsvarm smör

    Kör allt i en matberedare. Ta upp degen och lägg på lite mjölat bakbord. Gör en rulle av degen och skär i lite sneda bitar ca 1/2 cm tjocka. Lägg på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen. Akta så de inte får för mycket färg.

    Lycka till!

  • På söndag är det ju 1:a advent och då vill vi mysa till det lite extra. Det ska Märta Jonsson på Klefstad Gård utanför Linköping hjälpa oss med.

    Idag ger hon tips på gott saffransbröd med smörkrämsfyllning som du kan baka. Vår reporter Lana Brunell kan intyga att det blev riktigt gott.

  • Lana besökte Märta Jonsson på Klefstad Gård utanför Linköping och som vanligt fick hon med sig en massa goa' tips. Idag stod äpplen i centrum för Märta bjöd på en smarrig äppelpaj


    Till pajdegen smälter Märta smör i kastrull, när det är smält blandar hon i mjöl, socker, en gnutta bakpulver och lite salt. Rör samman och bred ut i form.. behöver inte förgräddas. Lätt som en plätt!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista