• TAPET I TAKET

  Det är teknologi och funktion som står i fokus när det gäller framtidens kök, enligt Marie. Man integrerar funktionella detaljer i själva köket och snart kommer vi styra både diskmaskinen och ugnen från våra mobiler.
  Vad gäller belysning, så ska den vara osynlig och integreras i kökets ytor: bakbelysta väggar och lister, eller varför inte belysa uppåt ovanför överskåpen. Belysningen ska finnas där för att skapa känsla och ge stämning till köket.
  Andra tips för att skapa ett mysigt kök: Ställ kokböckerna på tavellister, sätt upp en stor väggklocka, ha krukor med kryddväxter och våga sätta upp en snygg mönstrad tapet.

  Så här dan, före dan, alltså midsommar passade Marie också på att tipsa om fin midsommardukning:
  Använd grov linneduk som bas och för att få det lite mer romantiskt: lägg en spetsduk/gardin ovanpå. Blanda porslinet: modernt / gammalt och duka med olika glas. Använd murgröna som bordsdekoration och sätt blommorna i flera vaser istället för i en enda.
  Regnar det: spänn upp en segelduk.

 • TAPET I TAKET

  Vi har gått mer och mer åt att köket blir en del av vardagsrummet och det gör att man måste tänka lite annorlunda. Det ska var mer inrett: man döljer vitvarorna, man tar bort handtagen till exempel. Här i Sverige är vi också på väg bort från det vita högblanka: dels kommer träet in och dels blir färgerna varmare och även vitvaror börjar komma i olika färger.

  Vi går mot rustikare kök och liksom i badrummet handlar det om att våga vara personlig.

 • Nu ska man även i badrummet få uttrycka sin egen stil och identitet, borta är det sterilt vita och svarta rummet. Det kan man göra genom lösa tillbehör: pallar, tvålkoppar, lyktor, blommor, mattor osv. Badrummet är kanske det sista rummet där vi kan få verklig egentid och därför har det också blivit ett viktigt rum.
  Tycker man att det är svårt att få in personlighet i badrummet kan man ta fast på Marie Brauners tips om att föra in otraditionella möbler och badrumsskåp. Istället för att köpa färdiga tråkiga fyrkantiga badrumsskåp kan man gå på loppis och hitta ett fint sideboard eller skåp som man lätt kan måla om och vips blev det genast mycket mer personligt.

 • Marie Brauner tipsade denna gång om senaste nytt i badrummet. Färger som är inne är brunt, mocca och kaffe men det kan gärna blandas upp eller ersättas av klara färger som knalltött, turkost eller limegrönt.

  Använder amn kakelplattor kan de gärna vara rektangulära och variera gärna med att sätta dem både på längden och tvären för att få olika mönster. Olika fogfärger kan också ge variation. Kakel och granitkeramik kan gärna likna trä för att få "asiatisk" känsla.

  Fondväggar kan ges vattenfärgseffekt eller likna utrunnen akvarell och tänk på att väggar i badrum inte måste kaklas, de kan målas. Natursten är populärt och handgjord glasmosaik kommer också starkt

 • TAPET I TAKET

  Idag stod uterummet i centrum och vad gäller utemöbler har Marie inte lyckast hitta några direkt nya materialtrender, utan det är fortsatt konstrottningen som är störst när det gäller loungegrupper.
  Trä är givetvis alltid gångbart liksom betong, aluminium och rostfritt stål och om man ska hitta något nytt så är det återviningsbart stål. Möbler i polypropylenplast görs i regnbågns alla färger och kan används för att föra in mer färg:
  Förutom loungegrupp och matgrupp kan man skapa rum i rummet med hjälp av hängmattor, eller hängstolar och så är hammocken tillbaka igen. Tips är också att använda sig av sittsäckar och pallar i regnavstötande plast, de är lätta att flytta runt och kan hjälpa till att tillföra den där färgklicken.
  Vad gäller belysning finns både golvlampor och bordslampor för utomhusbruk numera, såväl el som solcellsdrivna. Eldstäder tillför hög mysfaktor liksom givetvis lyktor, lanternor och oljelampor.
  Lägg därtill, en massa sköna kuddar och färgglada textitlier så är uteplatsen fixad.
  Våga blanda är Maries råd på vägen. 

 • TAPET I TAKET

  Även den här veckan gjorde trädgårdsdesignern Sarah Hägg vår inredare Marie Brauner sällskap i studion när vi pratade trädgård. Tjälen håller på att gå ur marken, så nu är det bara att sätta igång.

  Rådet vi fick är att det är bra att tänka på trädgården som en helhet, att titta på hela koncept snarare än på enskilda produkter och att jobba mer med "rum i rummet": skapa olika ytor i trädgården. 
  Bland de trender som är aktuella hittar vi den retroromantiska- den experimentella- och den sociala trädgården.
  Där den retroromantiska innefattar ljusa pasteller, silver och pudergrått.
  Tänk ranunkel, hortensia o pelargon.
  I den experimentella handlar det om att välja växter med mycket karaktär där bladens färg och struktur är viktig. Färgerna är starka i bland annat lila och turkos.
  Tänk dahlia och prydnadsgräs.
  Den sociala trädgården ska vara glad och färgstark, här odlar man sina egna grönsaker och kryddor och färgerna är klara i gult, rött, oragne och rött.
  Tänk solrosor och rosor.

 • TAPET I TAKET

  Vår inredare Marie Brauner och trädgårdsdesignern Sarah Hägg tycker att vi borde tillbringa mer tid på våra balkonger och gav tips på hur man kan få den lite mysigare.
  Man kan lägga nytt golv för att få en varmare känsla, förutom trätrall tipsade Marie om att det numera också finns stenar på nät som man kan lägga på golvet.
  Vill man skydda sin balkong kan man sätta upp ett vindskydd och idag finns det en massa varianter att välja bland, en av de senaste trenderna är skydd med fototryck: varför inte en balkong täckt av vackra grönskande björkar.
  Sarah tycker att man även ska plantera grönsaker och bär på balkongen, men tänk på vilket läge den befinner sig i innan du köper dina växter. 

 • TAPET I TAKET

  Ska man vara trendig i år ska man inreda med gult, det kunde vår inredare Marie Brauner snabbt konstatera när hon besökte Möbelmässan tidigare i år.
  Själv älskar jag gult, men när jag gick runt därhemma för att fota lite gula inslag insåg jag att jag har väldigt lite gula inslag och de jag har är förpassade till köket. Marie har åtminstone en gul fåtölj hemma hos sig. (se bilder)

  Så hur får man då in det gula i sitt hem, var börjar man? Kan det bli för mycket gult? Kan man ha ett knallgult golv/tak? och Hur står sig gult ihop med andra färger? Detta är några av de frågor Marie besvarade idag.

 • TAPET I TAKET
  Påskdukning
  9:59 min

  Nästa vecka är det påsk därför tipsar Marie idag om hur man dukar upp ett fint påskbord. Utgångspunkten är den fina ulliga viden med sina vackar färger. Marie har använt duk och servetter av ekologisk bomull i en beigebrun "potatisfärg", till detta fina videkvistar och vackert gula tulpaner, både i vas och på tallriken. Dessutom otroligt fina fjäderprydda ägg, i samma beigebruna toner som viden. 
  Tipset är att använda sig av moder natur istället för en massa påskpynt på bordet.

 • TAPET I TAKET

  När man bläddrar i inredningstidningar så finns det ett rum som utmärker som som särskilt problematiskt för många, nämligen hallen. Men nu finns inga ursäkter längre, vår inredare Marie Brauner tipsar om både förvaring, färgval och material som ska göra hallivet något lättare.

  Förvaring är A och O i en hall: har man plats är givetvis ett garderobssystem med skjutdörrar det bästa eftersom det slukar mängder av kläder och annat. Har man bara plats med en vanligt enkel garderob kan den lätt piffas upp med tapet eller färg. I övrigt: använd väggarna och bygg uppåt, sätt konsolhyllor uppe vid taket, ett perfekt ställe för t.ex. cykelhjälmar.

  Marie tycker också att man kan experimentera lite i sin hall: använd starka färger och varför inte måla taket i någon knallig färg.

 • Torsdg 7 mars med Lasse Fredrikson

  Ung Scen Öst bjuder snart på magisk teater på Elsas hus i Linköping. I morgon, den 8 mars, är det premiär på "Den magiska cirkeln" för barn och ungdomar från 10 år upp till gymnasiet.

  Vår återkommande programpunkt här på torsdagar är "Tapet i taket" med Marie Brauner, inredningsexpert. Marie brukar ju gästa oss här i studion men idag är hon utanför radiohusets väggar och pratar just om... tapeter.

 • TAPET I TAKET

  Går man i renoveringsplaner är ett tips att börja göra en så kallad mood board. Vår inredare Marie Brauner gav handfasta tips på hur man ska göra och vad man ska tänka på.

  En mood board är ett slags kollage över din smak som kan vara lättare att förmedla med bilder än med ord.
  Din mood board kan vara en anslagstavla, en pärm, en skokartong eller det som passar dig bäst, där du samlar på dig bilder som du gillar av en eller annan anledning: det kan vara känslan/stämningen i bilden, nyanser, färger eller en specifik möbel. Det kan handla om semesterbilder, om tyger, tapeter, färgprover, bilder på rum, möbler eller bara stämningsfulla naturbilder.
  Det är bara att sätta igång!

 • TAPET I TAKET

  Grått är fortfarande en återkommande basfärg och smutsiga pasteller är fortfarande aktuellt, men man kan även se starka färger på såväl möbler som lampor. Ja det är några av de iakttagelser som vår inredare Marie Brauner gjorde när hon besökte Möbelmässan i Stockholm.
  En annan trend som kan skönjas är att möblerna blir lite bulligare, lite mjukare  och materialen koppar och mässing kommer stort.

  Dessutom är gult det nya svarta inom inredningsbranschen.

 • TAPET I TAKET

  Förra veckan gick den stora Möbelmässan i Stockholm av stapeln. Vår inredare Marie Brauner fanns givetvis på plats och kollade där bland annat in såväl tapet- som mattrender.

  Dessutom träffade hon norrköpingsdesignern Erika Tubbin och konstnären Ove Karlsson

 • tapet i taket

  Vår egen inredningsexpert Marie Brauner kom idag till studion full av upptäckerlust eftersom hon ska åka till Stockholm Furniture & Light Fair som är världens största mötesplats för skandinavisk möbel- och ljusdesign, med inredning för både våra hem och för offentliga miljöer.

  Marie har lovat att även denna gång ta med en bandspelare och en kamera och vara våra öron och ögon bland alla nya möbeltrender!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista