• 19 maj 2011

  Idag får Lana (äntligen!) lära sig att göra hembakade wienerbröd. Märhta erkänner att det är svårt att få dem lika frasiga som de konditoribakade, men nog så smarriga blir de!

  Och som vanligt bjuder Märtha Jonsson på gamla husmorsknep:

  Och för oss andra, som är mer eller mindre amatörer i köket, är ju inte alla moment helt självklara...

  Receptet hittar du här nedan:

 • 12 maj 2011

  Namnet har hon hittat på själv, efter att hon bytt till sig receptet av Tyra i Handelsboden i Gamla Linköping en gång. Och hantverkskakorna är enkla, hälsar Märtha. Bara att blanda degen och klicka ut den i mandelmusselformar!

  Ett par praktiska tips först...

  I sina köksförråd har Märtha t ex en hel hink med diverse kakformar, bl a de mandelmusselformar hon använder idag. Det är för övrig inte mycket Märtha saknar i sitt kök efter många år i matlagningens tjänst...

  Receptet här nedan.

 • 24 mars 2011

  Mycket grädde är det i Märthas våfflor - både i smeten och som serveringstillbehör. Och fraset får hon till genom att tillsätta isande kallt vatten (eller snö!) i smeten.

  Lana Brunell får veta att det bara serveras våfflor på Klefstad gård när det är Vårfrudagen (25 mars), för Märtha håller hårt på traditionerna.

  I receptet när nedanför får du också förslag på några ovanliga våffeltillbehör!

 •  Märtha Jonsson på Klefstad Gård har ju gett oss flera tips på adventsbakning och nu till fjärde advent bakar hon en enkel nötkaka tillsammans med Lana.

  Gör så här:
  3 dl hasselnötkärnor som hackas grovt i matberedaren
  3 dl vetemjöl
  2 dl socker
  2 tsk bakpulver
  3 dl mjölk

  Smörj en fom med smör och bröa den. Häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 40 min.
  Ät!!! (Gärna med smör på).