• Det allra första programmet i poddserien är inspelat i Frimurarordens bibliotek i Bååtska palatset i Stockholm. Vår berättelse tar sin början med den person som ofta brukar betraktas som den moderna naturvetenskapens fader - Isaac Newton.

 • Mysteriet
  44 min

  I Människan och maskinens andra avsnitt har vi satt oss i ett svalt rum på Observatoriemuséet mitt i Stockholm. Omgivna av teleskop, planetarier och porträtt av vetenskapens pionjärer samtalar vi om paradoxer hos evolutionsbiologen och debattören Richard Dawkins. Frågan är: Kan du bevisa att du inte är en maskin?

 • Eric Schüldt och Per Johansson
  Framtiden
  43 min

  Vetenskapliga upptäckter och tekniska förmågor har förstärkt människans förmågor i allt högre grad. Det verkar inte finnas någon egentlig gräns för hur långt detta kan gå.

 • Kritik
  29 min

  Samtalet på Kungliga biblioteket, om transhumanism och teknikoptimism, fortsätter. Men nu är det kritiken som står i fokus. Tänk om vårt maskinberoende tar oss dit ingen egentligen vill? Till och med ledande teknologer har börjat undra.

 • Ekonomi
  44 min

  På plats i ett av de vackra rummen på Institut Mittag-Leffler i Djursholm utanför Stockholm tar samtalet en ny vändning. I slutet av medeltiden började den största och mest avancerade maskin som världen någonsin skådat att byggas. Idag går den under namnet den globala ekonomin.

 • Varför sker den naturvetenskapliga revolutionen i just Västeuropa? Vi beger oss till Medeltidsmuseet i Stockholm för att försöka hitta de allra första grundstenarna till vår moderna värld. Det visar sig att nattvardens mysterium spelar en viktig roll.

 • Tro
  37 min

  För att förstå andra tankevärldar än vår egen, måste vi lära oss att se med nya ögon. Det handlar om att leva sig in i idéer som vid en första anblick kanske verkar fullständigt främmande.

 • Den västeuropeiska historien är kantad av stora katastrofer. Krig, död, förstörelse och farsoter ramar in berättelsen om hur vår moderna värld blev till. Dagens program handlar om hårdrock, destruktivitet och rädslan för människans mörker.

 • Vad är en människa? Detta har varit den underliggande frågan i programserien. När vi nu börjar närma oss slutet kommer många lösa trådar att knytas samman.

 • Det här är en berättelse som slutar där den började. I tionde och sista avsnittet av poddradioserien Människan och maskinen återvänder Eric Schüldt och Per Johansson till Frimurarnas bibliotek i Bååtska palatset i Stockholm för att återigen prata om mannen som kallades för den siste magikern, Isaac Newton.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista