• Tidigare tema

  Barbara Hendricks, David Lazar, Åsa Nilsonne och Margot Wallström är våra talare. Ken Ring stod för musiken. Lyssna i efterhand här:

 • P1 om Tolerans

  ”P1 OM”  är radiokanalen P1s nya sceniska gestalt. Ett tillfälle där ordet och tanken, snarare än åsikten, får ta plats. Ett ämne - flera olika synsätt.

  Fyra gäster får femton minuter var att tala om ämnet tolerans. Utan att bli avbrutna eller motsagda. Våra talare är:

  Sopranen Barbara Hendricks, långvarig ambassadör för FN:s flyktingkommissariat. Hon är född i USA, är gift med en svensk och är svensk medborgare sedan länge. Mellan turnéerna är hon med familjen hemma i Schweiz eller på landet i den svenska skärgården. David Lazar, rabbin i Judiska församlingen i Stockholm och – i både ord och handling – en gränsöverskridande och stridbar förespråkare för tolerans. Även han är född i USA men har även bott och arbetat i Israel. Åsa Nilsonne är professor och har forskat om individens möjligheter för medkänsla och respekt för andra och arbetar med medvetenhet och begreppet normalitet. Slutligen kommer också Margot Wallström som nyligen har avslutat sina uppdrag för FN och EU men fortfarande är aktiv i den politiska debatten.

  Ord har betydelse. Rätt ord kan förändra världen men fel ord kan få oanade konsekvenser. Välkomna till en kväll där våra fyra gäster får tala till punkt och där du är inbjuden att lyssna!

  Kvällen presenteras av Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin och för musiken står skiv- och TV-aktuelle Ken Ring.

  På Södra Teatern 19.00 den 20 maj

  följ oss i P1 19.03-20.35

  eller på sverigesradio.se

 • KULTUREN

  Sopranen Barbara Hendricks, långvarig ambassadör för FN:s flyktingkommissariat. Hon är född i USA, är gift med en svensk och är svensk medborgare sedan länge. Mellan turnéerna är hon med familjen hemma i Schweiz eller på landet i den svenska skärgården. Hon är en världsberömd konsert- och operasångerska som gjorde sin debut redan 1974. Hon har sjungit på alla de stora scenerna, arbetat med de berömda dirigenterna och de bästa musikerna. I över 20 år har hon arbetat aktivt som ambassadör för FN:s flyktingkommissariat och med välgörenhet i olika former.
  Under kvällen P1 OM TOLERANS representerar hon kulturen.

 • LIVSÅSKÅDNINGEN
  David Lazar
  16 min

  Är född i USA och har bott länge i Israel, han är för närvarande rabbin i Judiska församlingen i Stockholm. Sedan mer än tjugo år tillbaka arbetar han aktivt med HBTQ-frågor och var på 2000-talet med om att ta beslut om att arrangera Prideparader i Jerusalem. Han är ortodox, fembarnsfar och gayaktivist och under kvällen P1 OM TOLERANS representerar han livsåskådningen.

 • VETENSKAPEN

  Är psykiater och professor i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet i Stockholm där hon också arbetat med medveten närvaro, även känt som mindfulness, och med gränserna mellan det vi anser ”normalt” och det som ”avviker”. Hon har tillbringat delar av sitt liv i Afrika och skriver dessutom både kriminalromaner och fackböcker samt arbetar med översättningar.
  Under kvällen P1 OM TOLERANS representerar hon vetenskapen. 

 • SAMHÄLLSFRÅGORNA

  Är före detta aktiv politiker – både på nationellt och europeiskt plan. Hon har nyligen avslutat ett FN ämbete men föreläser fortfarande om frågor om kvinnor i konflikter. Hon är ordförande för Lunds universitet samt numera även projektdirektör för Postkodlotteriet med ansvar för toleransfrågor. Hon har skrivit böcker om politik och EU-frågor.
  Under kvällen P1 OM TOLERANS representerar hon samhällsfrågorna.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista