• Talarna Bodil Malmsten, Navid Modiri, Simon Kyaga och Stina Wollter ger sin syn på fantasi. Lyssna i efterhand här:

  Se bilderna de visade på Stora scen:

  Kvällen presenterades av Johar Bendjelloul.

  Musiken står Mary N’diaye för.

 • Vetenskapen
  Simon Kyaga
  10 min

  Simon Kyaga är överläkare i psykiatri och forskare, 38 år gammal. Född i Stockholm, men redan påtänkt vid Himalayas sluttningar där hans svenska mor och tibetanska far träffades.
  I tonåren väcktes hans fascination över hjärnan, medvetandet och buddistisk filosofi. Idag forskar han på den gamla myten om det galna geniet med hjälp av de senaste molekylärbiologiska metoderna.
  – I min föreläsning kommer jag beskriva sambandet mellan kreativitet och psykisk sjukdom i ett psykologiskt och evolutionärt sammanhang för att visa att kulturen är en central del av människans ursprung. Jag tar upp frågan om hur vetenskapen ställer sig till fantasin som fenomen och forskningsobjekt, såväl som hur jag själv drar nytta av den i min egen forskning.

 • Kulturen

  Bodil Malmsten är författare och 69 år gammal. Född i Jämtland, bosatt i Stockholm. Efter debuten med Dvärgen Gustaf framträdde hon som poet och eftersökt uppläsare av egna dikter. Hon har även haft framgång som radio- och tv-dramatiker.
  Med Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån, som bland annat nominerades till Augustpriset, fick hon ett stort genombrott som romanförfattare. Hon har gett ut ett 30-tal böcker, lyrik, prosa och startade 2005 en mycket välbesökt blogg. I höst är hon aktuell med sin femte och sista loggbok.
  – Det kommer inte att finnas så mycket som ett f kvar av fantasi när jag är färdig med ämnet.

 • Livsåskådningen

  Stina Wollter är konstnär och programledare, 49 år gammal. Född i Sollentuna, bosatt i Uppsala
  Kallar sig själslig nakenfis med en skramlig verktygslåda för hantering av livets absurditeter. Konstnär med en narrativ, lätt skruvad motivvärld, som ställer ut i Sverige och utomlands. Jobbar just nu med en utsmyckning för Uppsala Kommun. Hon kallar sina år som radiosamtalare i P4 sitt vuxenuniversitet.
  – Att min ateljé är en plats är det inte många som skulle argumentera mot men jag vill påstå att även fantasi är en konkret plats. Ett rum där såväl överlevnadsstrategier och konstidéer föds. Ett förlossningsrum. Varje gång jag tillåtit mig att vara där har jag "kommit ut" lite modigare. Det är inget hokus pokus.

 • Samhällsfrågorna

  Navid Modiri är föreläsare och musiker, 30 år gammal. Uppvuxen i Göteborg och idag bosatt strax utanför Malmö. Driver mångsfaldsprojektet Sverige 3.0 och kommunikationsbyrån Doost. Släpper skiva med "Navid Modiri & Gudarna" i höst. För sin blogg "365 saker du kan göra" fick han Stora bloggpriset 2009. Han är en mycket uppskattad föreläsare med idéer som vidgar världen.
  – Allt som finns idag - från innovationer som smartphones, jetmotorer och mixerstavar till större samhällsmekanismer som demokrati, allmän rösträtt och barnbidrag  - började en gång som en idé. Jag vill prata om hur samhällsutveckling är beroende av fantasin. Människan har en unik förmåga att skapa inre landskap och visioner om en bättre värld. Att hitta på, fantisera och skapa borde vara minst 50% av vår skolgång eftersom det är 100% av vårt samhälle.

 • P1 om fantasi

  Mitt i nobelveckan funderar P1 över nyttan av fantasi. På vilket sätt påverkas livet och samhället av den mänskliga förmågan att kunna föreställa sig att något är möjligt?
  Ordet är fritt och fantasin har inga gränser – välkommen till en inspirerande kväll. Fyra gäster får tolv minuter var att tala om ämnet fantasi. Utan att bli avbrutna eller motsagda. "P1 OM" är radiokanalen P1s sceniska gestalt. Ett tillfälle där tanken, snarare än åsikten, får ta plats. Kvällens talare är:

  Bodil Malmsten, författare, poet och dramatiker. Navid Modiri, driver toleransprojektet Sverige 3.0 och kommunikationsbyrån Doost. Släpper skiva med "Navid Modiri & Gudarna" i höst. Simon Kyaga, överläkare i psykiatri som bland annat forskar på kopplingen mellan kreativitet och psykoser. Stina Wollter, konstnär, lärare och radiopratare. Ser sig själv som en existentiell sopsorterare i samtiden; plockar upp och reder ut världen genom bildskapandet.

  Välkomna till en kväll där fyra personer får tala till punkt och där du är inbjuden att lyssna!

  Kvällen presenteras av Sveriges Radios Johar Bendjelloul, programledare för P1 Morgon. För musiken står Mary N’diaye.

  Den 9 oktober på Södra Teatern i Stockholm kl 19.30 - 20.45.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista