Makt

Den 9 april 2014 talade Qaisar Mahmood, Katarina Barrling och Ola Sigurdson på Bio Roy i Göteborg.

 • P1 om makt i Göteborg
  Med bilder från genrep och från scen under sändningen från Bio Roy.

  Våra talare, Katarina Barrling, Qaisar Mahmood och Ola Sigurdson, välkomnades av Anna Lena Ringarp och ett fullsatt Bio Roy i Göteborg på onsdagen. Anna Odell som också skulle talat ställde in på grund av sjukdom.

  Som tredje program i P1s serie P1 om var temat makt, ett passande tema detta supervalår. Vem har makten? Vem tar makten? Vad är makt?

  Vic Vem, Parham och DJ Finest stod för musiken.

 • Vetenskap

  Professor i tros- och livsåskådningsvetenskap, 47 år. Bor i Göteborg.

  Föreståndare för Centrum för kultur och hälsa vid Göteborgs universitet, författare till ett femtontal böcker, exempelvis Det postsekulära tillståndet - Religion, modernitet och politik (2009) och även aktiv som kulturskribent.

  Jag vill uppehålla mig vid frågan om makt är en negativ kraft eller en positiv: När är makt ett medel för att kontrollera andra människor och när är makt en förutsättning för myndighet och självbestämmande? Vilka källor till makt finns och vad spelar makt för roll i ekonomiska, kulturella, politiska och religiösa sammanhang?

 • Samhälle

  Forskare och lärare i statskunskap vid Uppsala universitet, tidigare riksdagsbyråkrat, 44 år. Bor i Uppsala.

  Har framför allt forskat om politiska partier och deras interna kulturer, vilka normer och föreställningar som präglar partiernas inre liv och som kan påverka och styra medlemmarna utan att de märker det.

  Jag kommer att tala om hur svårt det kan vara att upptäcka och mäta makt med vetenskapliga metoder, att få makthavare att inse att de utövar makt, och vanligt folk att inse att dom är utsatta för det.

 • Kultur

  Konstnär och filmregissör, 40 år. Bor i Stockholm.

  Väckte stor uppmärksamhet med sitt examensarbete på Konstfack Okänd, kvinna 2009-34970, där ett av syftena vara att synliggöra maktstrukturer inom vården och samhällets syn på psykisk sjukdom. Debuterade som långfilmsregissör 2013 med Återträffen, en film som dragit storpublik, väckt flera debatter om makt och hierarkier under skoltiden och belönats med Guldbaggar för Bästa film och Bästa manus.

  Maktmissbruk finns i stort och smått. Det är lätt att tänka på sig själv som maktlös, att man inte ser sin egen makt, därför att det alltid finns andra som är mäktigare. Men det gäller att se den makt man faktiskt har, och att ta ansvar för den. Det gäller inte minst journalisters sätt att förhålla sig till människor med eller utan makt.

 • Livsåskådning

  Författare, kulturbyråkrat, kulturdebattör, 41 år.

  Made in Pakistan, shaped in Tensta, bor i Vasastan, Stockholm.

  Under 2011 satte han sig på sin motorcykel och gav sig ut på en resa genom Sverige. Det resulterade i boken Jakten på svenskheten. ”Made in Pakistan - Shaped in Tensta”, står intatuerat på Qaisars armar. Han arbetar på Riksantikvarieämbetet som chef på Samhällsavdelningen.

  Vi skiljer på att ta makt och att ta makt. Makt är att definiera sig själv och att skapa identiteter. Där är kulturarvet, ett sätt att exkludera och inkludera. Och hur det fungerar vill jag utveckla.

 • 1 av 2
  2 av 2

  Detta ”supervalår” får Katarina Barrling, Qaisar Mahmood, Anna Odell och Ola Sigurdson tolv minuter var att tala om ämnet makt. Utan att bli avbrutna eller motsagda. Onsdag 9 april kl. 19.30 på Bio Roy på Avenyn i Göteborg, direkt i P1 och på sverigesradio.se.

  Överallt kämpar man om den – makten. Makten över andra eller ibland bara över sig själv. Men oavsett om det gäller en regeringspost eller ett elevrådsuppdrag vill sällan någon bli betraktad som en person med makt. Och skulle någon gå med på att kalla sig maktmissbrukare?

  Välkommen till en kväll där fyra personer får tala till punkt och där man är inbjuden att lyssna. Ett tillfälle där tanken, snarare än åsikten, får ta plats.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista