Peder Stenberg, Ella Nilsson, Martin Lind och Bi Puranen. Foto: Elin Berge, Mattias Ahlm och Julia Lindemalm / Sveriges Radio

Kött

Den 21 oktober 2014 från Rex och Rådhusets festsalar i Umeå med Peder Stenberg, Ella Nilsson, Bi Puranen och Martin Lind. 

 • Peder Stenberg, Ella Nilsson, Bi Puranen, Martin Lind. Foto: Elin Berge, Mattias Ahlm, Julia Lindemalm / Sveriges Radio
  Lyssna på hela kvällens sändning.

  Presentatör Victor Hariz och artisterna The Gravedigger and the teacher underhöll mellan de kött-fokuserade talen av Peder Stenberg, Ella Nilsson, Bi Puranen och Martin Lind.

 • Musiker och fil. doktor i etnologi, 36 år. Bor i Umeå.

  Sångare och låtskrivare i prisade Umeåbandet Deportees som 2010 knep titeln Årets pop av P3 Guld och efter senaste albumet Islands & Shores utsågs till Årets grupp 2012 och fick en grammis för Årets rock. Har varit en av huvudfigurerna på Umeås musikscen sedan Hardcore och Straight Edge-rörelsen blommade upp på 90-talet, med militant veganism som en av ingredienserna.

  Disputerade 2011 i etnologi med avhandlingen ”Den allvarsamma leken. Om World of Warcraft och läckaget”.

  - Jag slutade äta kött 1993. Jag pratade, tillsammans med många andra i Umeå, oerhört mycket om kött de åren som följde. Även om jag aldrig börjat äta kött så tröttnade jag så småningom på att prata om det. Nu tänkte jag testa igen.

 • Matskribent och matambassadör, 68 år. Bor i Stockholm.

  Västerbottnisk matprofil med nationellt rykte sedan åren som tv-kock på 80- och 90-talet och en lång rad matböcker. Under tio år köttbranschens ansikte utåt som vd för Svensk köttinformation, men också initiativtagare till Västerbottens rika nätverk av småskalig livsmedelsproduktion, och som sådan utsedd till matambassadör av Regeringen. 

  - Jag vill ”dämpa” debatten om att äta kött eller inte. Fundera lite över hur det blivit något som alla har åsikter om. Belysa hur vi med gott samvete och med hälsan och miljön i behåll kan unna oss en portion nu och då. Se helheten.

 • Bi Puranen
  14 min

  Samhällsforskare och författare, 63 år, bor i Stockholm och Frankrike.

  Generalsekreterare för World Values Survey, världens största pågående undersökning om värderingar. Skriver på en bok om tolerans och tabun utifrån detta material. Docent i ekonomisk historia vid Stockholms universitet. Doktorerat om behandlingen av tuberkulos. Projektledare vid Institutet för framtidsstudier. Har varit chefredaktör för Nationalencyklopedin, programledare i SVT för Kvitt eller dubbelt, samt forskare vid Sophia Antipolis i Frankrike.

  – Hur ser vi på det vi äter, och mer precist: vilken roll har köttet i vår kultur? Varför blir det så laddat att prata just om kött men inte om fisk eller mejerivaror; går känsla, smak och moral att förena?

 • Martin Lind
  14 min

  Teolog och biskop, 70 år, bor i Lund.

  Biskop i Linköping fram till 2011 och i år utnämnd till The Lutheran Bishop of London, högsta företrädare för immigrantkyrkan Lutheran Church in Great Britain.

  Som forskare blev han docent i systematisk teologi 1976 och har lång erfarenhet av internationellt arbete, inte minst över religionsgränserna. Som biskop i Linköping grundade han bland annat ett interreligiöst råd. Är dessutom ledamot av Gastronomiska akademien.

  - Jag vill lyfta fram hur begreppet "kött" ofta stått för något mycket negativt i religionens värld. "Kött" har fått symbolisera raka motsatsen till det andliga, det spirituella och gudomliga. Men en närmare läsning av judisk-kristna texter kan ge ett helt annat resultat.

 • P1 om kött
  För en direktsändning i P1.

  Det äts mer kött än någonsin i Sverige. Samtidigt är kött en omstridd råvara som många väljer att inte äta av såväl etiska, miljömässiga som medicinska skäl. Kött är ämnet för flera kokböcker – det grillas, jagas, styckas och stoppas korv som aldrig förr, samtidigt som det vegetariska köket är på stark frammarsch.

  Kött är - minst sagt - politik.

  Därför får fyra personer tolv minuter var att tala om ämnet kött. Utan att bli avbrutna eller motsagda. Tisdag 21 oktober kl. 19.30 på Rex och Rådhusets festsalar i Umeå och direkt här i P1.

  Välkommen till en kväll där fyra personer får tala till punkt och där du är inbjuden att lyssna! Ett tillfälle där tanken, snarare än åsikten, får ta plats.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista