Orange kuvert.
Orange kuvert från Pensionsmyndigheten. Foto: MANGUS GLANS / PPM/TT

Orange kuvertet blir tunnare

"Vi har slopat prognosen"
1:26 min

Nästa gång det orange kuvertet kommer i brevlådan ser innehållet annorlunda ut. Prognosen som tidigare varit med läggs numera ut digitalt.

Det som kommer saknas i det orangea kuvertet är alltså pensionstagarens prognos för den allmänna pensionen. I fortsättningen hittar man hela pensionen på pensionsmyndighetens hemsida, och de som inte har möjlighet att gå in på hemsidan hänvisas till kundtjänst.

– De tycker jag ska ringa till vår kundservice, där kan man utan tillgång till dator också få en prognos över sin pension, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.

Det är trots allt 600 000 personer som inte har tillgång till internet, slår pensionsmyndigheten fast. Därför hoppas man att de som vill ha sin prognos lyfter telefonen för att få den i fortsättningen.

Varför man valt att ta bort prognosen från informationen i kuvertet är bland annat att det kan upplevas missvisande då prognosen över den allmänna pensionen inte motsvarar hela ens pension.

Enligt pensionsmyndigheten tror 20 till 30 procent att prognosen över den allmäna pensionen är allt man får. Därför erbjuder hemsidan en bredare bild av pensionen.

I dagsläget anser myndigheten att det är för få som känner till vad som egentligen gäller med pensionen. För att öka kunskaperna om de nya kuverten och om pensionssparande i stort satsar Pensionsmyndigheten stora pengar, 20 miljoner totalt, på en informationskampanj. Det främsta budskapet är att arbete och tjänstepensionen är de viktigaste sakerna att hålla koll på inför pensionen.

Det är främst människor i 30-årsåldern och de som har jobbat i några år som Pensionsmyndigheten vill nå ut till. Det är först då som det kan vara relevant att titta till sin prognos, menar Sten Eriksson. Om man är ung är det däremot inte högst lika relevant med prognosen.

– Det är ett lite lättare budskap till unga personer, skaffa dig ett jobb så fort som möjligt, och se till att du får en tjänstepension på det arbetet. Jag tror att om man är ung och är nysparare behöver man inte ta till sig prognosen och hur det blir när man går i pension, säger Sten Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".