Myller av människor och bilar på en lång gata.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Terrordådet på Drottninggatan

Ytterligare målsägande har identifierats

"Utländsk polis har hört av sig till svensk polis"
2:10 min

Efter att åtalet kring terrordådet på Drottninggatan lämnades in till tingsrätten förra veckan har nu ytterligare tre målsägande identifierats.

När åtalet lämnades in var fortfarande 38 personer oidentifierade, personer som polisen sett som brottsoffer via till exempel övervakningsfilmer, men som de inte fått kontakt med. Nu har tre av dem identifierats.

– I ett fall, som gäller två personer, så har utländsk polis hört av sig till svensk polis. På så sätt har det här upptäckts. Och i ett annat fall som gäller en enskild person har så har den personen hört av sig till svensk polis, säger åklagaren Hans-Jörgen Hanström.

Totalt handlar det om 155 målsägande, som drabbades av lastbilens framfart. Rakhmat Akilov misstänks ha dödat fem personer, försökt döda 130 och utsatt ytterligare 20 personer för livsfara.

Och fler målsägande kan tillkomma, eller identifieras, enligt åklagaren. Personer som figurerat på till exempel övervakningsfilmer.

– Vi måste ju kontrollera i de fallen, vi har kanske kläder, utseende och längd och så vidare. För att vara säkra på att det är rätt person. Och sedan hålls det förhör och i förekommande fall får de målsägandebiträde utsedda, säger Hans-Jörgen Hanström.

Advokat Göran Hjalmarsson är målsägarbiträde för 13 av de målsägande, bland annat en av dem som nu har identifierats. Mannen mejlade polisen redan dagen efter attentatet, men hördes aldrig av polis då.

– När min klient såg på tv att det fortfarande fanns målsägande, brottsoffer som ännu inte givit sig till känna, tog han kontakt med polisen. Sa att här är jag, jag har de här uppgifterna och jag har lämnat dem redan den 8 april, säger Göran Hjalmarsson.

Göran Hjalmarsson tror att en orsak till att det fortfarande finns personer som är oidentifierade är att de inte tänkt att de är brottsoffer eftersom de inte blev påkörda av lastbilen. Som advokat ser han ofta att behovet att rättegång är stort för personer som varit med om hemska saker.

– Man får någon form av upprättelse och kan lättare gå vidare i livet efter att ha varit med en sådan fruktansvärd händelse, säger Göran Hjalmarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".