Telefon i bilen
Foto: Erik Nylander/TT

29 personer har redan åtalats för brott mot nya mobillagen

Kammaråklagare: Nu vill vi ha avgörande från domstolen
1:45 min

Närmare 30 personer har hittills åtalats för brott mot den nya lagen om mobilförbud i bilen. Det visar statistik från åklagarmyndigheten. Enligt kammaråklagare Johan Bülow beror det höga antalet åtal delvis på att lagen just trätt i kraft.

– Den här lagen har trätt i kraft väldigt nyligen, det var den första februari, och nu så vill vi ha avgörande från domstolen, säger kammaråklagare Johan Bülow.

Det är bara drygt en vecka sedan den nya lagen om mobilförbud i bilen började gälla, men redan har åklagarmyndigheten väckt åtal i 29 fall. Det är lika många fall som rapporterades in under en månad, eller två, när gamla lagen gällde.

Dessutom har åtal väckts för ett brott som vanligtvis ger strafföreläggande från åklagaren eller böter på plats av polisen.

Det höga antalet åtal beror delvis på att skärpningen av lagen är ny, polisen håller ett extra öga på om bilförare pratar i telefon samtidigt som de kör. Men också för att det finns inget prejudikat än och polisen behöver därför få hjälp av domstolarna för att avgöra hur allvarligt det här brottet är.

– Här då så har det kommit en helt ny bestämmelse om att man inte får hålla mobiltelefonen i handen. Då vet vi inte hur domstolarna kommer att bedöma hur allvarligt det här är – och det är det vill att de ska svara på – hur mycket ska vi bestämma böterna till.

Det tog ungefär ett år innan den gamla lagen från år 2013 gav rättsväsendet en enhetlig praxis att förhålla sig till och böter ligger i dag på 1500 kronor.

Men den gamla lagen fick mycket kritik för att för få blev dömda.

– Enligt den tidigare lagen skulle man göra en bedömning om körningen påverkades menligt, och det var svårt att göra en sådan bedömning. Här har vi mer en etta nolla-situation – antingen håller du mobilen i handen när du kör eller så gör du det inte. Därför blir det mycket enklare att bedöma om straffet är tillämpligt och därför kommer vi nog få fler strafförelägganden också, säger kammaråklagare Johan Bülow.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".