Lastbilen som står i Åhlens skyltfönster
Foto: Anders Wiklund/TT.

Dags för drabbade att berätta Drottninggatan

"Vi är mentalt förberedda på att det kan, i vissa fall, bli starka känslor"
1:35 min

I dag fortsätter rättegången mot terroristmisstänkte Rakhmat Akilov. Nu är det dags för de drabbade, målsägande, att berätta hur de påverkats av dådet.

5 personer dödades, 10 skadades och många utsattes för livsfara. Under den kommande dryga månaden kommer nu anhöriga till de dödade, de skadade och personer som var i lastbilens väg höras.

– Samtliga kommer göra ett försök att berätta i hans närvaro. Men vi är mentalt förberedda på att det kan, i vissa fall, bli starka känslor, tårar och att de helt enkelt inte orkar, säger målsägarbiträde Göran Hjalmarsson.

Rakhmat Akilov har erkänt terroristbrott i stort och mord och mordförsök på flera personer, men hans advokat, Johan Eriksson har hela tiden sagt att de återkommer till hur Akilov ställer sig till vart och en av fallen. Och att det inte är säkert att han ställer sig bakom åklagarens rubricering i alla fall.

Förhören med målsägande är uppdelat i olika zoner, beroende på var de skadades eller riskerade att skadas av lastbilen. Från Zon A, kvarteret där lastbilen stals till zon F, inne på Åhléns där lastbilen kraschade. Efter varje zon kommer Akilov höras om misstankarna om honom.

Tanken är att de målsägande kommer sitta i vittnesbåset snett framför Akilov. Men det är inte självklart att alla klarar av att sitta i samma rum som honom under förhören, säger målsägarbiträdet Göran Hjalmarsson:

– Är det så att de inte orkar det och bryter samman och inte kan se honom när de ska lämna sin berättelse då finns det ett alternativ som heter medhörning. Det innebär att domstolen bestämmer att Akilov får gå ut och sätta sig i ett annat rum. Han hör allt de säger, men han kan inte men han kan inte sitta och se mina klienter i ögonen, och de slipper se honom, säger Göran Hjalmarsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".