Solna Tingsrätt och Annie Lööf.
Centerpartiets ledare Annie Lööf. Foto: Pontus Lundahl/TT och Tomas Oneborg/TT

Två nämndemän riskerar uteslutning ur C efter skandaldomen

Centerpartiet självkritiska: Det finns brister som vi behöver ta itu med
2:43 min

I en misshandelsdom friades en man delvis på grund av att han kom från "en bra familj". Centerpartiet utreder nu om de två nämndemännen från partiet som ville fria mannen, ska uteslutas.

Centerpartiet har riktat stark kritik mot partiets två nämndemän som dömt i målet. Partiledare Annie Lööf (C) twittrar att domen är "förfärlig" och att den ger uttryck för ett "hårresande resonemang och värderingar som inte platsar i en rättsstat".

En av de kritiserade nämndemännen bakom den friande misshandelsdomen i Solna tingsrätt hoppar av samtliga politiska uppdrag, skriver Aftonbladet.

– Hela den här händelsen har tagit hårt på mig och gjort att jag valt att självmant hoppa av samtliga mina politiska uppdrag, säger han.

Partisekreterare Michael Arthursson (C) säger att de blev bestörta av domen och att det strider mot partiets värderingar.   

– Det står om att kvinnor beter sig på ett visst sätt, man jämför om det är en bra eller dålig familj och man istället för en rättsprocess skulle haft en dialog med familjen. Det strider mot vår människosyn, det strider mot vår syn på hur ett rättssystem ska fungera och det är väldigt långt ifrån Centerpartiets värderingar, säger Michael Arthursson. 

Nu är de två centerpartistiska nämndemännen föremål för ett uteslutningsärende hos partiet, vilket betyder att de kan bli utsparkade ur partiet. 

– De berörda kommunkretsarna och länsdistriktet kommer involveras. De personer som kan bli föremål för uteslutning kommer få möjlighet att ge sin syn på saken innan partistyrelsen tar ställning, säger partisekreterare Michael Arthursson (C).  

Ärendet ska hanteras "skyndsamt" och ett beslut kan komma att fattas inom några dagar. 

Den ena av de två nämndemännen har hamnat i medieljuset tidigare på grund av kontroversiella uttalanden. Då förespråkade hen en särlagstiftning med hänsyn till religion, där till exempel arvsrätten skulle beröras. Dessa åsikter kände Centerpartiet till, och idag finns anledning till att vara självkritisk till hur personen hanterats, tycker Michael Arthursson.

– Jag tycker att det är olyckligt att den här personen har fått fortsätta representera Centerpartiet. Vi borde ha agerat tidigare, säger han. 

Bakgrunden är en dom i Solna tingsrätt som mött mycket uppmärksamhet de senaste dagarna. Målet handlar om ett misshandelsärende där en man stod anklagad för att ha misshandlat en kvinna år 2015. 

En oenig tingsrätt friade mannen, och det fanns enligt den flera orsaker till att kvinnans uppgifter inte var tillförlitliga. Det står till exempel i domen att "det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade". I domen står det även att mannens familj verkar vara en bra familj till skillnad från kvinnans, "vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan".

Solna tingsrätt inleder nu ett ärende med anledning av formuleringarna i domen. Cheflagman Lena Egelin fick se domen först i fredags, efter att den föll redan 19 februari. Cheflagmannen kommer att ha ett samtal med nämndemännen. 

– Det finns förstås funderingar kring vissa saker som de skrivit i domen, där jag gärna vill höra deras uppfattning. Jag vill helt enkelt höra hur de har funderat. Ett alternativ är att de entledigas och ett annat är att vi har ett samtal och sen är det inget mer, säger Lena Egelin. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".