Bild på Ardalan Shekarabi och bild på en köttbit som skärs itu.
Arkivbilder. Foto: Anders Wiklund / TT och Malin Hoelstad / TT

Krav på svenskt kött från regeringen

1:54 min

Regeringen vill införa ett krav om att allt kött som upphandlas till kommuner, landsting och stat ska uppfylla svenska djurskyddsbestämmelser. Det gäller även svenska krav på begränsad användning av antibiotika.

Det finns redan möjlighet att frivilligt ställa dessa krav, men av den totala upphandlingen är det knappt hälften som utnyttjar den möjligheten.

Regeringen tillsätter idag en utredning om förslaget att tvinga alla upphandlingar till vård, skola och omsorg att ställa högre krav på det kött som upphandlas säger civilminister Ardalan Shekarabi.

– I dag har vi satt igång arbetet som handlar om att göra det obligatoriskt för alla upphandlande myndigheter, kommuner och landsting att ställa krav på djurskydd och låg användning av antibiotika i samband med offentliga upphandlingar av animaliska produkter, kött och fågel.

Varför gäller inte det här redan?

– Vi har infört möjligheten 2016 att ställa dom här kraven och tydliggjort möjligheten. Och vi ger också stöd genom Upphandlingsmyndigheten till kommuner, landsting och stat. Men bevisligen gör inte alla detta.

Totalt upphandlas kött-livsmedel för 12 miljarder kronor per år till vård, skola och omsorg av landets kommuner, landsting och myndigheter. Sedan första januari förra året finns möjlighet att ställa samma stränga djurskyddskrav på köttet och även krav på låg användning av antibiotika.

Men det är fortfarande nära hälften av alla upphandlingar som inte ställer kraven. Svenska uppfödare får därmed en konkurrensnackdel, säger Ardalan Shekarabi. Den vill han nu rätta till med den utredning som finansdepartementet tillsätter idag.

Svenska bönder välkomnar utredningen, som kan leda till att mer svenskt kött kommer att köpas.

– Vi hoppas ju naturligtvis på att kommunerna ska ha en möjlighet att köpa in mer svenskt kött, för man kommer att hamna på en mer jämn nivå med det importerade köttet, som då också måste leva upp till samma krav som det idag ställs på dom svenska bönderna när det gäller djuruppfördning, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".