Möte i Stockholm

Hoppas kunna påverka kärnvapenländerna

2:19 min

Det internationella mötet om kärnvapen har resulterat i ett gemensamt uttalande för nedrustning av kärnvapen och att ett nytt möte kommer att hållas nästa år i Tyskland, säger utrikesminister Margot Wallström.

I dag avslutades det internationella möte om kärnvapen som hållits i Stockholm med femton inbjudna icke kärnvapennationer. Utrikesminister Margot Wallström (S) har varit värd för mötet som hålls med anledning av den ökande spänningen mellan stormakterna Ryssland och USA.

– Jag är jättenöjd över att alla kom och deltog med utrikesministrar och med många konstruktiva förslag. Vi fick också en uppföljning i att Tyskland erbjöds sig att hålla i ett nytt möte, säger Wallström.

Förhoppningen är enligt Margot Wallström att de totalt sexton länder som möttes i Stockholm ska kunna påverka kärnvapenländerna. Nästa år hålls också ett viktigt möte med översyn av det då 50 år gamla antispridningsavtalet mot kärnvapen, NPT, Non Profilation Treaty.

En rad förslag om hur opinionen ska påverkas kom från dom deltagande, bland annat ministrar från Tyskland,Japan och Nya Zeeland.

– Vi skapar en kritik massa från länder med olika geografisk hemvist och med olika säkerhetspolitiska lösningar som faktiskt kan trycka på. Vi kommer också att delta på NPT-konferensen nästa år. Om vi är tillräckligt många och har samlat ihop oss kring ett antal konkreta förslag tror jag det kommer att göra intryck, säger Margot Wallström.

Sverige har ännu inte skrivit under FN:s Konvention mot förbud mot kärnvapen.

– Jag har sagt länge nu att det är inom kort. Vi jobbar på den frågan och vi kommer att meddela exakt var vi landar och hur vi ska se på olika frågor som hör ihop med detta inom kort, säger Wallström.

Sverige var med och röstade igenom avtalet i FN för två år sedan. Men starka röster inom försvaret har avrått från att Sverige ska ansluta sig.

Försvarsminister Peter Hultqvist säger att han avvaktar beslutsprocessen i frågan.

– Vi återkommer när den är klar. Det har uttalats i olika sammanhang att det ska vara klart i närtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista