Biogasproduktion

Kogödsel blir biogas – ekonomiskt bra för bönder

2:01 min

Ekonomiskt pressade mjölkbönder kan få en bättre ekonomi genom att leverera kogödsel till biogasproduktion. Det är också en fördel för klimatet, enligt experter. Det finns ett intresse från fler bönder för att satsa på det, enligt mejerikoncernen Arla.

– Jag tror att det kommer vara en ökande del av bönderna som gör så. Det betyder att vi tjänar pengar på energi och på vår matproduktion och att vi får ett bättre och näringseffektivare gödsel tillbaka till våra gårdar, säger Tobias Kullingsjö, en av bönderna som redan jobbar med biogas.

Utanför bröderna Kullingsjös röd-vita ladugård i Vårgårda i Västergötland står en biogasdriven mjölklastbil och brummar. Det samtidigt som den tankas med mjölk från de runt 300 kossorna som man har här på gården.

Målet är att allt fler bönder, på olika sätt, ska kunna lämna sitt kogödsel till biogasproduktion.

Kogödsel rötas då till biogas och blir en ny inkomstkälla för bonden. Samtidigt som det är en fördel för klimatet, enligt experter.

Mejerikoncernen Arla uppger att det finns ett stort intresse för detta hos bönderna och för att öka efterfrågan på biogas ska nu allt fler av företagets transporter gå på just det drivmedlet.

– Intresset hos bönderna är stort. Man vill minska klimatavtrycket på gårdarna. Sedan behöver man dra igång de här investeringarna och då behöver det finnas en efterfrågan för att man ska våga investera, säger Ann Freudenthal, hållbarhetskommunikationsansvarig Arla Sverige, till Ekot.

Men det finns flera utmaningar och svårigheter. Det behövs till exempel fler investeringar i biogasfabriker och i tankställen.

Det finns också en kritik mot att politiska beslut inte är tillräckligt långsiktiga.

Men energiministern, socialdemokraten Anders Ygeman, säger att regeringen vill ha långsiktiga beslut kring biogasen.

– Vi ska leverera långsiktiga spelregler. Vi har gett en utredning i uppdrag att titta på det och nu ser vi fram emot att de ska komma med ett förslag, som ska klargöra spelreglerna framöver, säger han till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista