Presenterades idag

Utredning föreslår: straffbart att uppmana till självmord

2:41 min

Att hetsa eller uppmana någon till självmord föreslås bli straffbart i en ny nationell utredning som presenterades idag för justitie-och migrationsminister Morgan Johansson.

Karin Schulz, generalsekreterare på den ideella föreningen Mind, som arbetar för psykisk hälsa, hoppas på att en lagstiftning kan leda till att polisens utredningsarbete kan förbättras.

– Den här typen av lagstiftning skulle kunna leda till att polisen i högre utsträckning utreder den här händelsen. Vilka kontakter har man haft i olika digitala forum som skulle kunna ha lett fram till det här självmordet, säger hon.

I den nya utredningen som lämnades över till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i dag så föreslås det bland annat att det ska bli möjligt att straffa den som hetsar eller uppmanar någon att begå självmord.

I sitt arbete ser Katarina Schulz med stor oro på de digitala plattformar där individer uppmuntras till att ta sitt liv. Hon kommer i kontakt med föräldrar som överraskas av sina barns självmord.

– Vi har kontaktats av föräldrar som upptäcker när deras barn har gått bort genom självmord att de har haft kommunikation på nätet. Det har lett till att föräldrarna har förstått att barnen haft ett liv på nätet som de inte känt till. I vissa fall har har barnens uppmuntrats till att ta ett steg som till exempel ta sitt eget liv, säger Katarina Schulz.

År 2017 tog 1189 personer sitt liv enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Men enligt den särskilda utredaren Linn Pantzar är mörkertalet stort eftersom de fall där det inte går att avgöra om det handlar om ett olycksfall eller om ett självmord rubriceras som olycksfall.

– Det är svårt att bevisa. Det kräver att det är dokumenterat på något sätt eller att den personen som utsätt för den här uppmaningen eller hetsen faktiskt anmäler, säger Linn Pantzar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista