Privattandläkarna: Allvarligt att utnyttja välfärdssystemet

1:28 min

Branschorganisationen Privattandläkarnas näringspolitiske chef, Lars Olsson, ser allvarligt på uppgifterna om att ett 50-tal tandkliniker skattefuskat.

– Det är ju väldigt allvarligt att det finns ett antal aktörer som överutnyttjar välfärdssystemen och skattesystemet. Dels leder det till att det inte är konkurrensneutrala villkor på tandvårdsmarknaden då vissa aktörer missbrukar systemet. Dels kan det drabba patienter.

Ett 50-tal av 70 granskade tandkliniker har skattefuskat visar Skatteverkets granskning.

Fusket har bland annat genomförts genom att tandklinikerna har gömt undan betalningar som patienter har gjort, via till exempel Swish.

Men också att man har uppgett att man har haft färre patienter till Skatteverket än till Försäkringskassan, som betalar ut tandvårdsstöd.

Som lagen ser ut idag är det inte möjligt för de två myndigheterna att samköra sina register automatiskt utan Skatteverket har tvingats granska varje enskild misstänkt kliniks uppgifter till Försäkringskassan.

Lars Olsson ser gärna att man utreder om det behövs en lagändring.

– Jag tycker det finns goda skäl att utreda om det behövs en lagändring så att man ska kunna samköra vissa uppgifter som man idag måste sitta manuellt med. Man måste titta på alla konsekvenser av lagändringar men jag är positiv till att det utreds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista