Försäkring.

Ökade kostnader för företagsbränder

1:59 min

Företagsbränder blir allt dyrare för försäkringsbolagen. Det handlar om miljardbelopp för branschen, enligt Svensk Försäkrings statistik.

Totalt för samtliga skador i samband med bränder och åsknedslag i landet betalade försäkringsbolagen ut 6,4 miljarder kronor förra året. Det är en ökning med över en och en halv miljard sedan 2014.

– Om man bara ser till de fyra senaste åren så har det ju varit en extrem ökning.

Det säger Kajsa Lindell, analytiker på branschorganisationen Svensk Försäkring, som har sammanställt statistik på hur de svenska försäkringsbolagens utbetalningskostnader fördelar sig över tid.

– Här kan man ju se den genomsnittliga skadeersättningen per skada, och då är det framför allt företagen som har drabbats de senaste åren, till mycket dyrare kostnader för varje skada, säger Kajsa Lindell. Och den är ju uppe i nästan 700 000.

Bränder i hemmen står för den största delen av försäkringsbolagens totala kostnader för brand, men den enskilda företagsbranden är oftast betydligt dyrare. Och det är den kostnaden som ökar.

– Ja, det är inte så många skador, men det är klart, när det börjar brinna i ett företag så är det ju stora värden som står på spel, säger Kajsa Lindell.

Varför bränderna i företag blir allt dyrare går inte att utläsa ur statistiken. Men Hans-Eric Zetterström som är brandingenjör på Länsförsäkringar ser tre möjliga orsaker till de ökande kostnaderna. Ett bantat brandförsvar, en avreglerad byggbransch och slopade brandkontroller.

– Bygglagstiftningen idag tar bara hänsyn till personskyddet. I sig mycket vällovligt, men egendomsskyddet har över tid fått stryka på foten, tycker Hans-Eric Zetterström.

– Ett annat skäl är en förändrad tillsynsverksamhet i landet. Ansvaret för brandskyddet det ligger idag på objektsägaren eller innehavaren av en verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista