På grund av brist

Bipolära kan få icke godkända mediciner

1:43 min

Litiumläkemedel som inte är godkända i Sverige får nu tillfälligt användas för att behandla patienter med bipolär sjukdom. Orsaken är bristen på Lithionit, det enda godkända litiumläkemedlet i Sverige.

Det är Läkemedelsverket som beviljat undantaget fram till 30 augusti. Maria Jafner är farmaceut och utredare där. Hon säger att syftet med dispensen är att underlätta både för patienter och vårdgivare.

– Vi försöker underlätta administrationen så att patienter i behov av ersättning för det godkända läkemedlet kan få den snabbare och med mindre administration för vård och apotek, säger Maria Jafner.

Leveransen av det enda i Sverige godkända litiumläkemedlet Lithionit har kommit igång igen, men eftersom uppehåll i behandlingen är riskfyllt för patienter gör Läkemedelsverket undantag från sina regler för att säkerställa patienternas behandling.

Omkring 60 000 personer behandlas med läkemedlet Lithionit i Sverige.

En av dem är Simone Gynnemo som också är förbundsordförande för riksförbundet Balans som stöttar personer med bland annat bipolär sjukdom. Hon tycker att situationen kunde ha undvikits.

– Jag känner mig besviken. Jag tycker det är jäkligt dåligt planerat. Det är ingen godkänd ersättningsprodukt som man säger sig vilja ge licens för, säger hon.

Enligt Läkemedelsverket innehåller licensläkemedlen olika salter av litium jämfört med det godkända läkemedlet Lithionit, vilket Simone Gynnemo reagerar på.

Hon ser stora konsekvenser med att patienter kan tvingas byta läkemedel.

– Konsekvenserna är att många kanske inte tar sina mediciner som de ska. Det kan vara så att man tycker det blir för stora övergångsproblem mellan den ena och den andra medicinen, säger Simone Gynnemo.

– Hur görs uppföljningar? Hur ser vi att vi inte får problem med våra njurar? Det här handlar om att kunna leva sitt liv. Det handlar om att inte ta sitt liv, fortsätter Simone Gynnemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista