Enligt New York Times granskning

Sverige i fokus för högerextrem kampanj mot invandring

2:32 min

Tidningen New York Times publicerar i dag en omfattande granskning om Sverige i fokus för en global högerextrem kampanj mot invandring.

Tidningen uppger bland annat att ungdomar i Rinkeby erbjudits mutor av ryska journalister, för att starta bråk framför kameror, efter att USA:s president Donald Trump för två år sen målade ut Sverige som präglat av våld efter en stor invandring.

– Sverige har nu problem de aldrig trodde var möjligt, efter att ha tagit emot många invandrare, sa Trump på ett kampanjmöte i februari 2017, med den numera berömda kommentaren: "Se vad som hände i Sverige i går kväll" – som först väckte förvåning eftersom inget särskilt verkade ha hänt i Sverige den kvällen.

Men Trumps bild av Sverige, ett tidigare lugnt och fredligt land, nu präglat av våld och kaos efter en stor invandring – är vida spridd. Och tidningen New York Times publicerar i dag en lång artikel där den beskriver hur Sverige är fokus för en internationell, invandringskritisk och högerextrem desinformationskampanj, där just den bilden av Sverige är central, med syfte att påverka opinionen i Sverige – men också genom att använda Sverige som skräckexempel för att påverka opinionen i andra länder som nu ser framväxten av högerpopulistiska partier.

Måltavlan för kampanjen är enligt tidningen bland annat invandringskritiska svenskar som är aktiva i frågan på nätet på olika sätt.

Granskningen visar hur utländska aktörer, inklusive stater riktar in sig på den gruppen via svenska högerextrema sajter. Till exempel genom annonser från ett rysk- och ukrainsktägt företag som innehåller dolda länkar till högerextremt innehåll.

New York Times hävdar också att ungdomar i Rinkeby blev erbjudna mutor av ryska journalister för att börja slåss framför kamerorna i ett försök att visa att bilden av Sverige som våldsdrabbat av invandrargäng stämmer.

I dag går ett av den internationella invandringskritiska och högerextrema rörelsens huvudbudskap ut på att framställa Sverige just som ett skräckexempel av kaos av våld, enligt en Londonbaserad organisation som kartlägger högerextrema budskap på nätet, som tidningen pratat med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista