STATLIGT ANSTÄLLDA

Misstänkt dataintrång: tiotusentals personuppgifter kan ha läckts

1:47 min

Statligt anställda på omkring 45 myndigheter kan ha fått sina uppgifter läckta efter ett misstänkt dataintrång mot ett gemensamt lönesystem.

Runt 45 000 statsanställda kan ha fått sina uppgifter läckta efter ett misstänkt dataintrång i ett IT-system som hanterar löner hos anställda på omkring 45 myndigheter, rapporterade Dagens Nyheter i dag.

– Det är en anställd på en av våra myndigheter som haft tillgång till det här lönesystemet, vilket i sig inte är konstigt,  men han har då   lyckats komma åt mer information från sin egen myndighet än vad han har rätt till, säger Hans Tynelius som är avdelningschef på Statens servicecenter som är den myndighet som ansvarar för lönesystemet.

Det misstänkta intrånget skedde mot ett lönehanteringssystem som en rad statliga myndigheter använder. En anställd på en av myndigheterna  upptäckte tidigare i år en bugg i systemet vilket gav honom tillgång till personuppgifter från andra anställda på samma myndighet.
Med en egengjord kod ska han sedan ha undersökt hur mycket uppgifter han kunde få tag i.

Uppgifterna som det handlar om är namn, personnummer, löneuppgifter och adresser. Men även känsligare uppgifter som sjukfrånvaro, samt uppgifter från personer med skyddad identitet, skriver DN.

Den anställde rapporterade sedan till myndigheten att han hade lyckats komma åt personuppgifter från alla de myndigheter som använder lönesystemet.

Men det är uppgifter som Statens servicecenter inte själva har hittat.

– Det är klart att vi har bedömt det som en allvarlig incident när vi polisanmälde det. Däremot bedömer vi nu att personen i fråga inte har kommit åt andra myndigheters personuppgifter, säger avdelningschef Hans Tynelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista