STÖLDGODS

Allt fler båtmotorer stjäls – och förs ut ur landet

2:11 min

Allt fler båtmotorer stjäls i Stockholm och Västsverige, enligt Brottsförebyggande rådets statistik från våren.

– Vi har aldrig varit så utsatta som det här året. Vid varvet 2018-2019 blev vi av med 21 motorer, säger Mats Bjerker, ordförande vid Intresseföreningen Råcksta Sjöhage i Stockholm.

Ökningen var störst i Västsverige – där 200 motorer stals mellan januari och maj, jämfört med 160 under samma period förra året.

Thomas Andersson, samordnare vid Polisens båtsamverkan i region väst, menar att det är utländska stöldligor som ligger bakom.

– Ligorna har haft det ganska lätt, tills vi startade båtsamverkan – den marina varianten av grannsamverkan. Där vi har båtsamverkan sker nästan inga stölder. Men på västkusten har vi båtar precis överallt, säger Thomas Andersson.

Klubbarna i Stockholm kommer också nu att rusta upp.

– Från början har vi haft båtarna inhägnat och bevakning.  Klubbmedlemmarna går vakt om nätterna, och vi har bytt ut lysen, men det har tyvärr inte hjälpt. Vi kommer att stärka upp skalskyddet betydligt nu inför den här säsongen, säger Mats Bjerker.

Men för att sätta stopp på stölderna behövs nya juridiska åtgärder, menar Thomas Andersson, vid polisens båtsamverkan i region väst.

– Det är förbjudet att inneha stöldgods och det är förbjudet att stjäla. Vi behöver ha en ändring i lagen som gör det förbjudet att föra ut stöldgods ur Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista