Karolinska Institutet

KI:s prorektor avgår efter misstankar om forskningsfusk

1:16 min

Karolinska Institutets prorektor Karin Dahlman Wright har idag meddelat att hon avgår efter att hon enligt ett utlåtande från Göteborgs Universitet gjort sig skyldig till oredlighet i forskning.

Enligt Karin Dahlman-Wright gör kopplingen mellan hennes namn och "oredlighet" att det är omöjligt för henne att fortsätta uppdraget som prorektor.

Misstankarna rör bildmanipulationer i vetenskapliga artiklar. Enligt Karin Dahlman-Wright har slutsatserna i artiklarna inte påverkats och hon bestrider att hon varit grovt oaktsam. Hon avgår omedelbart  och beskriver det som inträffat som en personlig katastrof.

– Att vara anklagad för oredlighet i forskning, det är självklart att det är en katastrof för en forskare om det dessutom leder till att man måste begära entledigande från sitt uppdrag som prorektor, säger Karin Dahlman-Wright.

– Bilder som har varit väldigt lika har blivit ihopblandade. Det är en rad olyckliga omständigheter som lett till att det blev fel i den slutliga artikeln.

Håller du inte med om att du skulle ha gjort dig skyldig till oredlighet som de anser?

– Jag tycker inte att de lett i bevis att jag varit grovt oaktsam, säger Karin Dahlman-Wright.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista