Kristianstad

Försvarsmakten: Vuxna har ett ansvar för barn på skjutfält

2:07 min

Igår kväll oskadliggjordes en granat som ett barn tagit med sig till en förskola i Kristianstad. Barnet ska ha hittat granaten på ett skjutfält utanför Kristianstad.

Enligt polisen ska barnet ha hittat en mindre granat på Rinkaby skjutfält utanför Kristianstad under sommaren och tagit med sig den till förskolan på tisdagen.

Det handlade om en mindre typ av granat som avfyrats från en pansarbandvagn och sådana granater har inte använts på över 20 år, enligt Försvarsmakten. En halvtimme före midnatt igår kunde bombskyddet oskadliggöra granaten. Inga barn var då på plats på förskolan utan endast föräldrar och personal. Ingen skadades i händelsen, men det hela ledde till avspärrningar i centrala Kristianstad under kvällen.

– Det var jättebra att förskolan slog larm om det här. Det är så man ska göra, säger Jesper Tengroth som är pressansvarig på Försvarsmakten.

Det är tillåtet för allmänheten att röra sig på på skjutfält när det inte sker några övningar på området. Men det finns skyltar om att det är förbjudet att röra eller plocka upp föremål man hittar på skjutfält. Och här har föräldrar och andra vuxna ett särskilt ansvar, säger Jesper Tengroth på Försvarsmakten.

– Barn är nyfikna av naturen, och så ska det vara. Därför finns ett vuxenansvar om man tar in ett barn på ett skjutfält.

Som Ekot tidigare berättat har de rapporterade intrången på skjutfält ökat. Intrång som både är olagliga och kan vara förenade med livsfara.

– Klart att vi kan bli duktigare på att informera om att vi bedriver farlig verksamhet på våra skjutfält. Men man har också ett personligt ansvar för att ta reda på vad som gäller, säger Jesper Tengroth.

”Det har blivit en höna av en fjäder. Vi ångrar nästan att vi kontaktade polisen, det har blivit för mycket uppmärksamhet. Det var aldrig något farligt.”

Det säger den ansvariga på den berörda förskolan till P4 Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista