Vill ändra lagen

M: Skadestånd till brottsoffer – inte kriminella

1:59 min

Kriminella som suttit häktade men inte dömts kan få skadestånd av Justitiekanslern, JK. Men de pengarna behöver de inte använda för att betala av på skulder de har till offer för brott de begått tidigare.

Lagen gör nämligen att Kronofogden inte kommer åt pengarna, trots att justitieminister Morgan Johansson för två och ett halvt år sedan sa att lagen skulle ses över.

Nu kräver Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell att lagen ska göras om.

– Ja, här är det väl så att man helt enkelt måste förändra lagen. Det är upprörande att det finns kriminella personer i Sverige som inte tycker det är viktigt att betala skadestånd till sina brottsoffer och det här kryphålet som man får säga att det är i lagen det bör ju helt enkelt ses över om det kan täppas till, säger han.

Våren 2017 berättade Ekot att personer som häktats men inte dömts kan få ut skadestånd från JK. Flera av de som får skadestånd är kriminella med skulder hos Kronofogden till tidigare brottsoffer. Men enligt lag är skadestånden skyddade mot utmätning, vilket innebär att brottsoffren inte kommer åt pengarna. Vår granskning då visade att under en slumpvis utvald månad så var det bara två av 46 av de som fick skadestånd av JK som betalade av på sina skulder. Enligt polisen hamnar de istället i den kriminella verksamheten.

– Det är ju en självklarhet att går skadestånden till en person som är djupt involverad i kriminalitet, om det är så att man köper vapen eller narkotika eller annat så kommer de här pengarna gå till kriminalitet. Jag tycker det finns all anledning titta över om det ska vara på det här viset och i så fall om det inte ska vara att man förändrar det, säger Gunnar Appelgren som är polisens gängexpert.

Ett exempel är en ung man som tillhör ett kriminellt gäng. Han häktad i tre veckor för ett mord som inträffade för några år sedan. Åklagare kunde knyta mannen till mordvapnet med DNA. Men bevisningen räckte inte och det blev inget åtal. För tiden i häkte fick mannen drygt 40 000 kronor. Samtidigt har han skulder på 170 000 till tidigare brottsoffer och enligt Kronofogden har han inte betalat av någonting på skulderna.

Lagen som skyddar skadestånd mot utmätning kritiserades i Ekot av flera jurister och justitieminister Morgan Johansson sa att lagen skulle ses över. Nu har det gått två och ett halvt år år men på Justitiedepartementet kan de inte kan säga när en ny lagstiftning kan bli aktuell. Ekot har sökt justitieminister Morgan Johansson men han avböjer att kommentera.

Moderaternas Johan Forssell är engagerad i frågan:

– Ja, jag kommer börja nu med att skriva en interpellation till justitieministern om varför man inte gjort någonting på två och ett halvt år och jag förutsätter att det blir mer handling nu helt enkelt därför att det här har fått vänta under alldeles för lång tid, säger Moderaternas Johan Forssell.