”Inte tillräckligt bra”

Rekordmånga tåg i tid – men målet nås inte

2:03 min

Rekordmånga tåg kom i tid under det tredje kvartalet i år, enligt ny statistik från Trafikverket. Men fortfarande är det långt kvar till det mål som finns.

– Vi tycker att det är bra siffror, som vi ser för det tredje kvartalet. Men det är inte tillräckligt bra. Vi når inte vårt mål. Vårt arbete behöver därför fortsätta med full kraft, säger Trafikverkets trafikdirektör Roberto Maiorana till Ekot.

Under juli, augusti och september var det 91,6 procent av alla persontåg som kom i tid.

Det betyder att 229 909 tåg kom till slutstationen i tid, eller inom fem minuter från ankomsttiden i tidtabellen.

Det är den bästa siffran för just det tredje kvartalet sedan mätningarna började för sex år sedan, 2013.

Jämfört med motsvarande period i fjol är det en klar förbättring, med nästan fyra procentenheter.

Men samtidigt är det långt ifrån målet att 95 procent av alla tåg ska vara i rätt tid nästa år.

– Vi är nöjda med att vi ser att våra åtgärder ger effekter, men vi behöver fortsätta att jobba mot målet, säger Maiorana.

Några av de åtgärder, som enligt Trafikverket gör att fler tåg kommer i tid i år jämfört med i fjol, är att myndigheten planerar banarbeten bättre och ser till att de utförs som planerat.

Dessutom har myndigheten lagt på mer tid på tågs tidtabeller, så att de tågen får längre tid på sig att köra när det är banarbeten.

– Vi har lagt bättre marginaler, med tidspåslag på tågen, jämfört med 2018. Det gör att vi klarar av att hålla en bättre punktlighet, säger Roberto Maiorana.

Han tycker inte att man sänker kraven genom att ändra tidtabellen.

– Jag skulle hellre säga att vi gör en mer realistiskt plan. Vi kan också se att våra resenärsundersökningar visar att man föredrar ett tidspåslag jämfört med att man kommer sent fram, säger han till Ekot.