5G-nät

Huawei öppnar för säkerhetsavtal med Sverige

2:29 min

Säkerhetshål och risken för utlandsspionage är två frågor som genomsyrar utbyggnaden av framtidens mobilnät, 5G.

Nu öppnar den kinesiska mobiljätten Huawei för att i ett avtal med Sverige garantera att det inte ska finnas några säkerhetsluckor i deras 5G-utrustning. Det säger Andy Purdy, säkerhetschef för Huawei i USA, till Ekot.

– Ja, det är definitivt en möjlighet i Sverige eller i Norden överlag, säger Andy Purdy, säkerhetschef för Huawei i USA.

Om Huawei ska få tillgång till utbyggnaden av 5G-nätet eller inte är en fråga som sysselsätter många länder i Europa, bland annat Sverige. Rädslan är att Kinas underrättelselag, som tvingar kinesiska företag och privatpersoner att bistå underrättelsetjänsten med information, gör att Huawei måste installera säkerhetsluckor, så kallade bakdörrar, i bolagets 5G-utrustning.

Huawei har svartlistats i USA, och i veckan tvivlade Tysklands utrikesminister Heiko Maas på om Huawei ska tillåtas vara med i landets 5G-utbyggnad.

Andy Purdy, säkerhetschef för Huawei i USA, säger under ett besök i Sverige att det är tydligt att USA nu sätter hård press på sina allierade.

– Ja, det är rätt tydligt att USA:s regering sätter hård press på amerikanska allierade att hålla Huawei utanför vissa nätverk, trots att regeringen inte har kunnat presentera några bevis, säger han.

Även om den kinesiska staten skulle fråga så sitter Huawei inte på någon data om mobilkunder, enligt honom.

Men finns det några bakdörrar?

– Nej.

I går sa Huaweis vd och grundare Ren Zhengfei att han kan tänka sig att skriva ett juridiskt bindande avtal med Tyskland om att bakdörrar aldrig ska finnas i deras 5G-utrustning. Och nu öppnar alltså Huawei upp för ett liknande avtal med Sverige.

Men varför ska man ha det om det ändå inte finns några bakdörrar? Jo, det blir ett extra lager säkerhet, säger Andy Purdy.

– Det blir en extra försäkring för kunder och regeringar att det finns ett skriftligt avtal om konsekvenser om den sortens beteende någonsin skulle ske. Det ger en extra nivå av tillit, säger han.