Stölder och bedrägerier

Rune, 84: Bra att äldreligan döms till fängelse

2:05 min

Rune Olsson blev bestulen på sin plånbok och pengar togs ut från hans konto. Nu döms en utländsk liga för grova stölder och grova bedrägerier mot ett stort antal äldre personer runt om i landet.

– Det är inte roligt. Det viktigast av allt är ju plånboken och där hade jag gamla kort och allt möjligt från mitt barnbarn. Det får jag ju inte tillbaka, säger han till Ekot.

Rune Olsson sitter i sitt kök i centrala Uddevalla och har precis hällt upp kaffe i en blåvit kopp.

Han blev bestulen på sin plånbok när han var ute och handlade och sedan togs det också ut nästan 15 000 kronor från hans bankkort.

– Jag hade ju varit i affären så förmodligen har de sett när jag slog in koden där, säger han.

I dag dömdes två män och en kvinna till fängelse i mellan tre år och drygt fyra år för bland annat grova stölder och grova bedrägerier. De ska också utvisas ur Sverige.

Ligan har särskilt ha valt ut äldre personer att begå brott mot och brottsligheten har varit planerad och av mycket stor omfattning och pågått under flera år, fram till i fjol, enligt tingsrättens dom.

Åklagaren Petter Lundgren säger att ligan kommit över sammanlagt hundratusentalskronor och han är nöjd med domen.

– Det tycks som att tingsrätten har tagit de här brotten på allvar och dömt till påföljder som är acceptabla. Jag tror att det är viktigt att alla de här drygt 70 målsägandena får upprättelse i någon mening då, säger Lundgren till Ekot.

De tre dömda nekar, i stort, till brott.

– Jag hade nog förväntat mig att han skulle frikännas för betydligt fler brott. Han nekar till samtliga misstankar, säger Martin Schwitzgold, försvarare för en av de dömda, till Ekot.

84-årige Rune Olsson säger att det är viktigt att ligan nu döms.

– Ja, jag tycker det är väldigt bra att de får sitta av sitt straff.