P3:S ENKÄT

Fler får vård för sömnsvårigheter

1:57 min

Fler och fler personer under 40 år får vård för sömnstörningar i de flesta av Sveriges län till följd av stress och press.

Fler och fler personer under 40 år får vård för sömnstörningar i de flesta av Sveriges län. Det visar en enkät som P3 nyheter gjort.

35-åriga Jennie Wiklander i Sundsvall är en av de som länge haft problem med sömnen.

- Jag tyckte att jag var en zombie, tortyr varje morgon när jag skulle kliva upp. En vanlig natt hade jag ungefär 24 stycken uppvak vilket gör att jag fick ju aldrig riktigt vila på natten, säger Jennie Wiklander .

Diagnoserna för sömnsvårigheter bland människor 0-40 år, hos den landstingsbedrivna vården, har ökat kraftigt på fem år i samtliga 16 län som P3 nyheter har haft kontakt med.

I Västmanland har antal personer med sömnsvårigheter ökat mest med 205 procent på fem år, från 487 personer till 1485 följt av Skåne där ökningen är 82 procent från 5906 personer till 10 727.

Sömnsvårigheter handlar både om att inte kunna somna in men också om att vakna flera gånger per natt.

- Det här med ökad stress i arbetslivet, högre krav och så vidare, det tror man har bidragit till att den generella sömnlängden har minskat, säger sömnforskaren Jonathan Cedernaes vid Uppsala Universitet och Northwestern University i Chicago.

Och press och stress bland unga får konsekvenser.

– Det finns ju också data som tyder på att man mår sämre och sömnen hänger ju väldigt mycket ihop med vårt mående. Om man har så här mycket problem då ska man ju söka hjälp då.

Sen två år tillbaka sover Jenny Wiklander bättre efter att hon sökt hjälp hos sjukvården:

– Jag sökte ju till vården för att kolla mina värden för att jag ville ju ha svar dels för sömnen och så dels led jag av psykisk ohälsa. Men i mitt fall, det jag behövde var mer näring till min kropp, säger Jennie Wiklander.