Elisabeth Svantesson står och tänker
Elisabeth Svantesson (M). Foto: Lars Pehrson/TT

M: Invandringen är inte lönsam

Svantesson (M): Bara i år är det 40 miljarder kronor netto
1:35 min

Moderaterna vill att regeringen redovisar tydligare vad invandringen kostar samhället. Samtidigt tycker partiet inte att invandringen till Sverige är lönsam.

– Det finns inget annat politikområde där vi bara låter kostnaderna bli det de blir, och nu på senare tid har kostnaderna ökat dramatiskt för invandringspolitiken, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, till Ekot.

– Bara i år är 40 miljarder nettokostnader för de personer som har fått uppehållstillstånd den här mandatperioden eller väntas få det och det motsvarar 80 000 undersköterskor, fortsätter hon.

Svantesson tycker att regeringen bör redovisa kostnaderna utan att svartmåla eller skönmåla bilden. Dagens nivåer på hur många invandrare Sverige tar emot är inte hållbara, enligt henne. Under 2016 tog Sverige emot nästan 29 000 asylansökningar och 2017 var antalet nära 25 600.

– Ska vi klara integrationen så kan inte migrationen fortsätta vara hög, den är fortfarande på en hög nivå. Ska vi klara integrationen under åren framöver så behöver vi ha en lägre invandring än vi har i dag, säger Svantesson.

Enligt Moderaterna kommer invandringen under 2018 kosta 40 miljarder kronor netto. Det baserar partiet på uträkningar utifrån en tidigare forskningsrapport.

– De senare åren har forskarna fördjupat forskningen kring invandringens kostnad och intäkter. Då visar det sig att under ganska låg tid är det höga nettokostnader för invandring. Det behöver man också redovisa och ha en öppen diskussion om, säger Svantesson.

De kostnader hon syftar på är exempelvis olika bidrag från samhället, kostnader för offentliga tjänster och stöd för etablering på arbetsmarknaden. Enligt Svantesson har den svenska invandringen varit olönsam sedan 1990-talet.

– När man ser 90-talets och 00-talets invandring så är det inte så att den har nettobidragit till de offentliga finanserna.

Samtidigt den grupp som kom från Balkan i början av 90-talet har integrerats väldigt väl?

– Det finns många som kommer in i det svenska samhället och arbetar och är med och bidrar. Men det finns också väldigt många som står långt utanför och gör det under hela sin tid i Sverige och det är det vi måste komma till rätta med.

Ska vi framöver bara tillåta lönsamma invandrare?

– Vi ska hjälpa människor som flyr krig och vi ska ta vår del ansvaret för en trasig värld. Vi kan inte hjälpa alla och de som kommer hit, de ska vi se till kommer integreras betydligt bättre än vad man gjort i dag, säger Svantesson till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".