mobilförbud
Foto: Roald, Berit

Nej till förslag om mobilförbud i klassrum

Jan Björklund: Alla kan se att det finns stora ordningsproblem i skolan, men ingen är beredd att lösa det
1:43 min

Liberalerna vill lagstifta om ett förbud för mobiltelefoner i klassrummen. Men alla andra partier säger nej, visar Ekots rundringning. Inte ens de övriga allianspartierna stödjer förslaget.

– Jag ser inte att vi behöver någon ny lagstiftning, utan det finns redan befogenheter hos professionen, säger Kristdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Annika Eclund.

Tidigare i veckan föreslog Liberalerna att skollagen ska skärpas, så att det blir förbjudet att använda privata mobiltelefoner under lektionstid. Det här ska gälla både i grundskolan och i gymnasiet, och tanken är att öka studieron för eleverna.

Enligt regeringen behövs det ingen ny lagstiftning - och även Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och de övriga allianspartierna säger nej till Liberalernas förslag.

– Den nya skollagen ger ju redan förutsättningar för att skapa trygghet och studiero, och om mobiltelefoner stör så kan man också på olika sätt undanröja det. Så för vår del ser jag ingen anledning att förändra den lagstiftingen, utan använder man den så borde det fungera, säger Ulrika Carlsson, som är Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson.

Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Erik Bengtzboe tycker att mobiltelefoner är ett störningsmoment i många klassrum. Men den här frågan hanteras bäst lokalt, i skolans ordningsregler, anser han.

– Lagstiftning är alltid ett trubbigt instrument, som vi helst inte ska använda i onödan. Det handlar också om att se till att makten ligger där makten ska vara, nämligen hos lärare och rektorer.

Men Liberalernas partiledare Jan Björklund står fast vid att det krävs en ny lagstiftning om mobilfria klassrum. Stöket visar att dagens regelverk inte är tillräckligt, konstaterar han.

– Jag är så trött på det här att alla kan se att det finns stora ordningsproblem i skolan, men ingen är någonsin beredd att sätta ned foten, utan det är alltid någon annan som ska lösa det.

Varför tror du att det är så svalt intresse bland de andra partierna?

– Jag vet inte om det är så att det inte finns en tillräcklig insikt än så länge om hur stort det här problemet är ute i skolväsendet, säger Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".