Ebba Busch Thor
Ebba Busch Thor Foto: Mikael Fritzon/TT

Ebba Busch Thor höll tal i Jönköping: Väck KD-rebellen till liv

”Du är välkommen – men du måste anstränga dig att bli svensk”
0:38 min

Vård och välfärd var i fokus när kristdemokraternas partiledare Ebba Busch höll tal på partiets kommundagar som inleddes i Jönköping idag. Hon gick flera gånger till hårt angrepp mot statsminister Stefan Löfven och den rödgröna regeringen.

– Stefan Löfven har fört sjukvården tillbaka nästan ett helt decennium. Överbeläggningarna på sjukhusen upp, andelen som får operation i tid ned, väntetiderna på akuten upp och chansen att få träffa en läkare ned, sa Ebba Busch Thor

Hon pekade på att Kristdemokraterna under sin tid med makten över socialdepartementet lyckades få ner vårdköerna rejält men att de återigen ökat kraftigt under nuvarande regering.

– Nu står 94 000 människor i kö. Det är som om hela Växjö hade ställt sig och köat, säger Ebba Busch Thor, som beskriver regeringens politik som ett välfärdssvek.

Hon räknade upp en rad reformer som Kristdemokraterna vill satsa på för att korta köerna och förbättra sjukvården i Sverige. Det handlar bland annat om åtgärder för att minsta läkarnas tid med administration och fler utbildningsplatser för vårdpersonal.

Busch Thor tog också återigen upp frågan om behovet av ett "etiskt modersmål".

– Och det innebär att det finns vissa saker vi inte kan acceptera i vårt land. Månggifte och barnäktenskap är två exempel på detta. Bristande jämlikhet mellan män och kvinnor är ett annat, säger hon.

Hon menade att vi i Sverige har varit dåliga på att tala om värderingarnas roll och att när vi inte är trygga i våra värderingar, då har det försvårat integrationen. Enligt Busch Thor har svensk politik inte tagit behovet av samhällsgemenskap på tillräckligt stort allvar.

– Vi har människor som bott i decennier i vårt land som fortfarande lever som främlingar inför vår samhällsgemenskap. Ansvaret för det faller både på Sverige och på dem som sökt sig hit, säger hon.

Hon fortsatte att tala om att det behövs fler poliser men också starka familjer för att bekämpa brottslighet. De politiska partierna borde tävla om förslag för att stärka familjerna menar hon. Regeringens politik vill detaljstyra familjen, de tror inte att föräldrar vet vad som är bäst för deras barn.

– Mammor och pappor vet bättre vad som är bra för deras barn än Stefan Löfven och Gustaf Fridolin, säger Busch Thor.

Hon avslutade med att försöka gjuta mod i de kristdemokratiska lokalpolitikerna på plats genom att uppmana dem att väcka Kd-rebellen till liv och kämpa för partiets värderingar.

– Jag tror att det var ett av de mest Kristdemokratiska tal jag har hört Ebba Busch Thor hålla, det handlade mycket om värderingar, etik och äldre säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator. Hon vill väcka upp känslan av att Kd står för något unikt, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".