Liberalerna

Luf vill se Ullenhag som partiledare

2:14 min

Liberalernas ungdomsförbund Luf ger i dag besked att de vill ha Erik Ullenhag som nästa partiledare.

– Erik är den kandidat som vi tror har bäst förutsättningar att driva en konsekvent, värderingsstyrd profil som just är moderniserande och förnyande för Liberalerna, säger Joar Forssell, ordförande för Luf.

– Han vågar vara lite lugnare, vågar kommunicera i lite längre meningar och vågar sticka ut i det hetsiga medielandskapet.

Nu är det mindre än tre veckor kvar till Liberalerna väljer ny partiledare efter Jan Björklund. Sedan en vecka tillbaka turnerar de tre kandidaterna Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson runt om i landet på gemensamma utfrågningar.

Från och med i dag fram till den 18 juni kommer partiets länsförbund och sidoorganisationer och lokalföreningar formellt att kunna nominera den person de vill ha som partiledare.

Den 24 juni lägger valberedningen fram sitt förslag, och den 28 juni väljs Jan Björklunds efterträdare.

Liberaler på olika positioner har redan gått ut i debattartiklar och propagerat för sin favorit. Joar Forssell, ordförande i partiets ungdomsförbund Luf har nu alltså tar ställning för nuvarande ambassadören i Jordanien, Erik Ullenhag. Forssell vill inte recensera Nyamko Sabuni och Johan Pehrson – men tycker att utfrågningarna har varit klargörande.

– Framför allt har Erik visat på att han är väldigt duktig på att få fram de socialliberala värderingarna som Liberalerna tydligare bör lyfta fram och profilera sig med.

Den som tar över partiledarposten efter Jan Björklund kommer att ta över ett över ett parti i motvind. Efter en uppslitande regeringsbildning med intern splittring i partiet gjorde Liberalerna ett dåligt EU-val och tappade ett av sina två mandat i EU-parlamentet, och oavsett vem som blir nästa partiledare kommer den att behöva dels ena ett splittrat parti, men också modernisera partiets organisation säger Joar Forssell.

– Liberalerna är ett parti som ganska gamla strukturer internt, och jag tycker att man har sett konsekvenserna av det, under det senaste halvåret när det har varit mycket bråk. Vi behöver modernisera och demokratisera organisationen, vi behöver se till att medlemmarna får mer inflytande, och vi behöver se till att fler politiker lyfts fram, säger Joar Forssell, ordförande i Liberala ungdomsförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista