Välfärdens framtid

Andersson: Inga skattesänkningar

1:56 min

Välfärden behöver 80 000 fler anställda år 2026 för att ta hand om åldrande 40-talister, enligt en ny prognos från finansdepartementet.

Finansministern Magdalena Andersson, som under onsdagen presenterade prognosen, deltog i Studio Ett där hon la fokus på välfärdens finansiering.

– Det som är uppenbart är att det inte finns några möjligheter till skattesänkningar och vi socialdemokrater är tydliga med att vi kommer prioritera det här framför allt annat, välfärden är ju socialdemokraternas hjärtefråga.

Med i debatten fanns Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, som kontrade att det finns pengar till välfärden så länge Sverige drar ner på andra kostnader.

– Det går att sänka skatten, men man måste också prioritera. För att kunna prioritera välfärden måste man kunna säga nej till annat, sa Elisabet Svantesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista