Almedalen

Magdalena Andersson försvarade 73-punktsöverenskommelsen

1:57 min

Socialdemokraternas dag i Almedalen: Finansminister Magdalena Andersson talade om sin mamma och socialdemokratiska värderingar.

– För nästan 60 år sedan klev min mamma på tåget i Örebro. Det var en resa i ett annat Sverige. Ett Sverige med längre avstånd, mellan städer, mellan klasser, mellan kvinnor och män. Det var 1959.
Alla i Sverige hade sjukförsäkrats. Semestern blev längre och fluortanten gjorde entré i Sveriges klassrum, sade Magdalena Andersson.
 
Istället för statsminister Stefan Löfven som valt bort Almedalen i år, talade alltså Magdalena Andersson nu ikväll här i ett blåsigt och kallt Visby med mamma Birgitta som symbol för Sveriges moderna utveckling med allt från kvinnors frigörelse, feminism till välfärdssamhällets framväxt och socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik:

– Arbete åt alla med trygga villkor för den frihet som ligger i en egen försörjning.

Magdalena Andersson kritiserade också Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för att sänka skatterna, ställde det mot satsningar på välfärden och presenterade sin nyhet, en välfärdskommission:

– Där regeringen tillsammans med facken och Sveriges kommuner och landsting ska arbeta, så att fler orkar, kan och vill jobba i välfärden.

Magdalena Andersson försvarade 73-punktsöverenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna, berömde sitt parti för att kunna kompromissa men betonade också att hon inte är nöjd med flera delar av kompromissen:

– Men det som står i vägen för fler socialdemokratiska reformer just nu, det är inte vi betonghäckar i den socialdemokratiska partiledningen – det är det valresultat som vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista