Almedalen 2019

”Jag har omprövat min ståndpunkt kring SD”

1:24 min

Almedalsveckan går in i slutspurten och det är dags för Kristdemokraternas dag. Partiledaren Ebba Busch Thor intervjuas direkt i P1.

En av de senaste dagarnas mest omtalade händelser i politiken var Ebba Busch Thors lunch med SD-ledaren Jimmie Åkesson. På frågan vad som sades under lunchen svarade KD-ledaren:

– Detta var ingen förhandling, vi ska inte starta något samarbete med SD, det har vi med Moderaterna och det vill vi gärna ha med Centerpartiet och Liberalerna så länge de kan tänka sig att stötta en borgerlig statsminister och inte en socialdemokrat.

Tidigare har KD-ledaren sagt att hon aldrig kommer att sätta sig i förhandling med Sverigedemokraterna, men bekräftade att hon nu tänkt om.

– För det första så har alliansen som vi känner den, på nationell nivå, upplösts i och med att Centerpartiet och Liberalerna valde Stefan Löfven. Det andra som har hänt är att både jag och partiet har omprövat vår ståndpunkt kring Sverigedemokraterna.

– Men jag tycker att det ska vara möjligt för alla partiledare i Sveriges riksdag att prata och därför sågs vi och pratade politik, fortsatte Busch Thor och sa att samtalet handlade om bland annat sjukvårdsfrågor.

KD pratade även med SD om migration. Samtidigt som flera ledande företrädare för partiet har uttryckt kritik och oro över Busch Thors lunch med Åkesson.

– Varför ska inte två partiledare kunna lyfta att vi äntligen får en bred parlamentarisk utredning om vad som ska gälla i migrationsfrågorna? Jag vill höra hur SD ser på det.

Busch Thor fick även frågor om KD:s svagare siffror i opinionsmätningar under våren, och menar att det beror på att man fått svara på många frågor om partiets syn på aborträtten.

– Den felaktiga bilden av att vi skulle vara emot abort trots att vi stått bakom svensk abortlagstiftning i ungefär 30 år, bidrog till att sänka oss rejält, sa hon och la till:

– Vi står bakom svensk abortlagstiftning. Våra meningsmotståndare har lyckats bra med att ta upp en fråga som inte är ett problem. Vi har inget konkret förslag på det här området och vill heller inte bidra till att aborträtten inskränks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista