Almedalen 2019

Åkesson: Om inte Ulf bjuder in mig bjuder jag in honom

1:29 min

Jimmie Åkesson räknar med att han kommer föra politiska samtal med Moderaterna och Ulf Kristersson framöver. Det sa han i Sveriges radios partiledarutfrågning i dag.

Om de senaste dagarnas mest omdiskuterade lunch, där Ebba Busch Thor (KD) och Åkesson satte sig ned och pratade politik, sa Åkesson så här:

– Det är lite konstigt. Jag har varit partiledare för ett riksdagsparti nu i nio år nästan och har aldrig suttit ned med en annan partiledare och ätit lunch eller pratat politik.

Det var ett "moget beslut" av Ebba Busch Thor, menar Jimmie Åkesson.

– Min förhoppning är att detta inte ska vara ett unikt fall, utan bli naturligt i takt med att vi växer.

På frågan om han räknar med att föra politiska samtal med Moderaternas Ulf Kristersson någon gång framöver, sa Åkesson:

– Det är ett fullt naturligt steg för honom att gå med på det. Om inte han bjuder in mig kommer jag att bjuda in honom. Det finns mycket att prata om, energipolitiken till exempel.

Under lunchen med Ebba Busch Thor pratades det en del om den parlamentariska kommittén om migration, sa Jimmie Åkesson.

– Vi kommer att ingå i den här kommittén med en konstruktiv ansats, men vi har inget intresse av att sitta där som något slags alibi för de andra partierna som vill föra den här ansvarslösa invandringspolitiken.

– Om vi inte får gehör för det vi vill få fram så kommer vi att kriga.

En i raden av frågor som riktades till Jimmie Åkesson var den om partiets syn på abortfrågan. SD är det enda partiet i riksdagen som inte står bakom den svenska abortlagen i dag.

– Jag kan konstatera, precis som jag tror att Kristdemokraterna konstaterat, att det inte finns något opinionsstöd för att göra förändringar i abortlagstiftningen. Det kommer sannolikt heller inte minska antalet aborter, svarade Åkesson.

Han lade sedan till att partiet tillsatt en grupp som ska se över hur partiet kan "föra en politik för att stödja kvinnor som blivit oönskat gravida".

– Jag ser inget problem med dagens lagstiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista